Lokaal

Presentje voor pleegouders

Woensdag 9 november 2022 was de laatste dag van de Week van de Pleegzorg. Wethouder Edward Piena deelde afgelopen maandag een kleine blijk van waardering uit aan pleegouders, om hen te bedanken voor hun enorme inzet.

In de Week van de Pleegzorg vraagt Pleegzorg Nederland extra aandacht voor pleegzorg en voor het tekort aan pleeggezinnen. Pleegouders worden in het zonnetje gezet. Potentiële pleegouders worden actief geholpen en ondersteund in hun keuze of pleegzorg bij hen past. Alles met het doel ieder kind de mogelijkheid te geven ‘zo thuis mogelijk’ op te groeien.

Er zijn elk jaar 3.500 nieuwe pleeggezinnen nodig. Het aantal aanmeldingen daalde afgelopen jaar flink. Bijna de helft van de kinderen die in een ander gezin opgroeit, woont bij familie of bekenden. Helaas is het niet altijd mogelijk om een geschikte plek te vinden binnen het netwerk. Daarom is Pleegzorg Nederland hard op zoek naar gezinnen die kinderen willen opvangen die ze niet (zo goed) kennen. In deeltijd, kortdurend of voor langere tijd.

U hoeft nog geen goede pleegouder te zijn om er één te worden. Pleegzorgorganisaties helpen hierbij. Pleegouders werken samen met de eigen ouders, hulpverleners en netwerk rondom het kind. Het maakt niet uit of u man of vrouw bent, single of met een partner, wel of geen kinderen hebt, gelovig of niet gelovig bent, de Nederlandse nationaliteit of een andere hebt. Het is belangrijk dat u een kind structuur, warmte en veiligheid kan bieden.

In november en december zijn er online en ‘live’ informatiebijeenkomsten. Data en locaties zijn te vinden op de website Open je wereld.

Foto: Gemeente Ridderkerk