Raad van State: bomenkap in Oosterpark niet te voorkomen

Omwonenden zullen zich moeten neerleggen bij de grootschalige kap van bomen en het gedeeltelijk afsluiten van het Essenlaantje in het Oosterpark. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State in een kort geding dat werd aangespannen door een aantal buurtbewoners. De uitspraak werd vrijdagmiddag bekendgemaakt.

De buurtbewoners verzetten zich tegen de herinrichting van het park, dat nodig is voor de uitbreiding van honk- en softbalvereniging Ridderkerk Rowdies. Daarvoor moeten bomen op een oppervlakte van 10.000 vierkante meter worden verwijderd. Het karakteristieke Essenlaantje wordt gedeeltelijk opgeheven. En er worden sloten verlegd en gedempt.

De Raad kijkt waarschijnlijk later dit jaar nog eens naar alle ingediende bezwaren tegen het bestemmingsplan waarin de herinrichting wordt geregeld. Maar uit het oordeel van de Raad in dit kort geding blijkt al dat de buurtbewoners een verloren zaak voeren. Ze vroegen de Raad om schorsing van het bestemmingsplan. Maar volgens de Raad helpt zo’n schorsing niet, want dat voorkomt niet dat er een vergunning voor de bomenkap kan worden verleend.

Het dempen en verleggen van sloten kan de Raad ook niet tegenhouden met een schorsing van het bestemmingsplan. Bij schorsing van dat plan wordt het voorgaande plan weer geldig. En dat laat het werk aan de sloten ook toe.

De Raad heeft feitelijk nu dus al over het lot van de bomen, het Essenlaantje en de sloten beslist. Het is voor de buurtbewoners nu de vraag of het nog zin heeft om verder te procederen. De vergunning voor het werk in het park wordt waarschijnlijk binnenkort verleend.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.