Lokaal

Raad van State moet over een achterhaald bestemmingsplan Oosterpark oordelen

Sinds vorige week is duidelijk dat de gemeenteraad en het college van Ridderkerk intussen een nieuw idee hebben over de uitbreiding van honkbal- en softbalclub de Rowdies in het Oosterpark. Toch moet de Raad van State nu gaan oordelen over het bestemmingsplan, waarin de uitbreiding anders wordt geregeld en waar het gemeentebestuur nu blijkbaar niet meer achter staat.

Dat zorgde donderdag bij de Raad voor een discussie die vooral voor juristen interessant is. De gemeenteraad heeft het plan nog niet ingetrokken. Volgens de jurist van de gemeenteraad staat dit plan dus gewoon overeind. En de Raad van State moet volgens hem daarom gewoon de bezwaren van vele buurtbewoners tegen het inmiddels achterhaalde plan behandelen. Dat gaat ook gebeuren.

Intussen staan de meeste buurtbewoners niet afwijzend tegenover de oplossing die het gemeentebestuur nu heeft voor een beperktere uitbreiding van de sportclub. In dat geval blijft het Essenlaantje behouden. En dat telt zwaar voor de buurtbewoners.
Twee weken geleden stelde het college aan de gemeenteraad voor om de Rowdies in het Oosterpark te houden, maar met een kleinere uitbreiding dan het bestemmingsplan mogelijk maakt. College voor, gemeenteraad voor en de meest buurtbewoners onder voorwaarden voor. Er moet alleen nog nader onderzoek komen hoe de beperktere uitbreiding wordt ingepast met als voorwaarde van de gemeenteraad dat het Essenlaantje behouden blijft. In het nu achterhaalde bestemmingsplan heeft de gemeenteraad dat laantje nog weg bestemd.

De advocaat van een van de omwonenden eiste dat het bestemmingsplan meteen door de Raad van State wordt vernietigd. De gemeenteraad staat er volgens hem namelijk niet meer achter en dat kan voor de Raad al een reden zijn om het plan te vernietigen. Maar dat gaat de Raad waarschijnlijk niet doen, omdat de gemeenteraad het plan nu nog niet definitief heeft laten vallen. “We staan daar nog steeds achter”, meldde de jurist van de gemeenteraad. Volgens de raadsvoorzitter moet het plan beoordeeld worden zoals het werd vastgesteld door de gemeenteraad in oktober 2021. Dat maakt het voor de Raad lastig, omdat in het plan het Essenlaantje is weg bestemd, terwijl dezelfde gemeenteraad nu wil dat het behouden blijft.

Overigens zijn er ook andere twijfels bij de Raad over dit plan. Het parkeren is in het plan niet goed geregeld, waardoor de kans bestaat dat bezoekers van de sportaccommodaties en parkbezoekers in hun straat voor parkeeroverlast gaan zorgen. “De parkeernorm is niet geregeld”, zegt de advocaat van een van de buurtbewoners. “De aanleg van parkeerplaatsen is niet verplicht. Het is gewoon niet geregeld in dit plan. Het staat alleen in de toelichting van het plan, maar die is juridisch niet bindend.”

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.