Lokaal

Recreëren populair in Crezéepolder

De Crezéepolder (52 hectare) is een bijzonder stuk getijdennatuur en ligt bij Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht midden in de drukke Randstad. Zoet water stroomt op het ritme van eb en vloed het gebied in en uit. Dit is zeldzaam in zowel Nederland als in Europa. De Crezéepolder is sinds 2018 in bezit van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap.

Het natuurgebied is met dit mooie weer zeer populair bij recreanten en vooral bij het strandje aan de rivier de Noord is het een drukte van belang. Maar ook wandelaars en andere natuurliefhebbers weten het gebied goed te vinden.

Veel mensen komen lopend of met de fiets naar het natuurgebied, maar anderen komen met de auto en parkeren deze dan in de berm van de Oostmolendijk. Dit geeft best wel overlast en onoverzichtelijke situaties voor het doorgaande verkeer. Beter is om gebruik te maken van de grote parkeerplaats in de Gorzen. Daar vandaan is het een klein stukje lopen naar de Crezéepolder.

Het recreëren levert ook aardig wat afval op. Veel mensen zijn van goede wil en doen het afval in een aantal grote vuilniszakken aan het hekwerk bij de ingang van het natuurgebied. Maar deze zakken zijn te weinig voor al het afval en worden door de vele vogels open gepikt. Hier ontstaat dan weer onnodig zwerfafval. Beter zou zijn dat mensen het zelf mee naar huis nemen of dat Stichting Het Zuid-Hollands Landschap het betere oplossing verzint in de vorm van bijvoorbeeld metalen afvalbakken.