Respectvolle herdenking Lancastermonument in Rijsoord

Op 29 juni 1943 was na een bombardement op Keulen een Lancasterbommenwerper op de terugweg naar Engeland, toen het door een Duits Jachtvliegtuig werd neergeschoten. Het vliegtuig stortte in Rijsoord bij de Rijksstraatweg neer. Hierbij kwamen zes van de zeven bemanningsleden om het leven. Het overlevende bemanningslid werd door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt.

In 2002 werd op de plaats waar het vliegtuig neerstortte een monument opgericht te nagedachtenis aan deze gebeurtenis en de omgekomen bemanningsleden. In 2005 werd dit monument geadopteerd door basisschool de Piramide uit Ridderkerk.

Muziekvereniging Harpe Davids

Donderdag 27 juni 2019 werd deze gebeurtenis herdacht, waarbij muziek werd gespeeld door Chr. Muziekvereniging Harpe Davids uit Ridderkerk. Hierna waren er toespraken door Ceremoniemeester de heer J.P. Apon, Burgemeester mevrouw A. Attema, mevrouw E.E. Van Gelderen (The Exhortation) en de heer G. de Jong (erevoorzitter).

In hun toespraken vertelden zij over het drama op 29 juni 1943 en het offer dat de bemanningsleden voor onze vrijheid hebben gebracht. Ook werd er door 2 leerlingen van de Piramide een gedicht voorgedragen.

Hierna klonk het trompetsignaal van de Last Post en werd er 2 minuten stilte in acht genomen.

Veteraan Leen van Geenen

Toen was het de beurt aan de veteraan Leen van Geenen, die een gedicht over deze gebeurtenis had geschreven en dit gedicht voor las.

Daarna was er de kranslegging door de burgemeester en plaatsten de leerlingen van de Piramide Rode Rozen bij het monument.

Als afsluiting werden de volksliederen van Engeland, Canada en Nederland gespeeld en werden de vlaggen van deze landen, die half stok hingen, in top gehesen.

Door: Erik Jonkman