Lokaal

Ridderkerk doneert voor slachtoffers aardbeving

De aardbevingen in Turkije en Syrië zijn een ongekende ramp. “We voelen mee met de angst, wanhoop en het verdriet van de inwoners in dit gebied”, zegt burgemeester Attema.

Daarom doneert gemeente Ridderkerk één euro per inwoner voor de slachtoffers van de aardbeving. Een bedrag van afgerond 47.000 euro wordt overgemaakt naar Giro555 van de samenwerkende hulporganisaties. 

Als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aardbeving hangt de Nederlandse vlag vandaag halfstok bij het gemeentehuis.

Strenge winter

De schaal van verwoesting die de aardbevingen hebben achtergelaten, is enorm. De World Health Organisation (WHO) schat het aantal getroffen mensen op 23 miljoen en het aantal dodelijke slachtoffers loopt snel op. Bewoners zitten zonder water, stroom en voedsel in een zeer strenge winter. En dat in een gebied waar ook miljoenen vluchtelingen worden opgevangen in vluchtelingenkampen, aan beide kanten van de grens. De hulp door diverse humanitaire organisaties is inmiddels op gang gekomen, maar de toegang tot met name de gebieden buiten de steden is heel moeilijk.

De Nederlandse bijdragen die via Giro555 binnenkomen, worden ingezet om noodhulp te verlenen. Naast noodhulp zal een deel van de middelen ook gebruikt worden voor structurele wederopbouw.

Woensdag 15 februari 2023 wordt een grote landelijke actiedag gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving.