Lokaal

Ridderkerk vestigt wereldrecord polonaise op RadioNL Zomertoer

Op zaterdag 9 september 2023 werd Ridderkerk ondergedompeld in de Nederlandstalige muziek door de komst van de RadioNL Zomertoer. Op het Koningsplein in hartje Ridderkerk vond het muziekfeest, dat is georganiseerd door de SER in samenwerking met RadioNL, tot in de late avond plaats. Het werd een geweldig mooi feestje met name voor zanger Marco de Hollander, maar ook RadioNL en de gemeente Ridderkerk met een nieuw wereldrecord, dat valt onder de auspiciën van de International World Records Organisation uit het Zwitserse Geneve.

Vanaf vijf uur ’s middags startte de muzikale marathon aan optredens van artiesten van het Nederlandstalige levenslied. Danny Froger was de eerste artiest die op het podium verscheen. Al snel was hij er ook weer af, om te midden van het publiek verder op te treden. Daarmee was de gezellige sfeer van de avond gezet. Daarna volgden optredens van Hessel & Ineke, Helemaal Hollands, Robert van Hemert, Mike Peterson en Jan Biggel. Met name de laatstgenoemde zweepte het publiek helemaal op met zijn aanstekelijke liedjes.

Daarna volgden de artiesten Danilo, Alex, Nelis Leeman, Sieneke, Thomas Berge en de Wannebiezz, die al weer bekend konden maken dat er weer een nieuw concert in de Rotterdamse Ahoy aan zit te komen. De eerste kaarten hiervoor konden vanaf vandaag besteld worden, dus hadden ze daarmee een leuke primeur voor het inmiddels in grote getallen aanwezige publiek. Schattingen lopen uiteen van 6.000 tot 10.000 bezoekers op het plein.

Helaas ging het groots aangekondigde optreden van Gerard Joling vanwege gezondheidsproblemen niet door. Als vervanger was op het laatste moment Samantha Steenwijk gestrikt en daar werd het ook een gezellig optreden mee voor het publiek. Ook waren er nog optredens van Henk Benard, De Legendes, Jeffrey Kuipers en Bob Offenberg.

In het slot van de avond volgden eerst nog optredens van Chris Bruijn, Edwin van der Toolen, Frank Verkooyen, William Janz, voordat ook de Havenzangers de bekende hits ten gehore brachten. Inmiddels was het publiek al een tijdje aan het oefenen voor wat er later op de avond als serieus onderdeel op het programma stond, namelijk de polonaise. Na de optredens van zangeres Marlane en Gino Graus ging als laatste artiest Marco de Hollander het podium op. Hij mocht het feestje vorig jaar ook al afsluiten en had gezien dat er in Ridderkerk volop animo was voor de polonaise, dat er nu een heuse wereldrecordpoging gepland was. Eigenlijk begonnen als een grap, maar in het afgelopen jaar uitgewerkt tot een serieuze recordpoging met jury en overleg met het International World Records Organisation. Met een muzikale medley van zo’n 20 minuten werden de bezoekers gevraagd om deel te nemen aan de polonaise, die werd voorafgegaan door cultuurwethouder Fleur Stip. Het duurde even voordat iedereen zich aan alle spelregels hield om ook door het betreffende tentje in de Schoutstraat te lopen om geteld te kunnen worden. Op het podium kwam dan het verlossende woord van het hoofd van de jury. Ridderkerk heeft het oude record dat op op 553 ruim verdubbeld, want na de telling werd de eindstand op 1218 lopers in de polonaise geteld. Een nieuw record dat officieel werd uitgereikt via een certificaat door directeur Dirk Looye aan wethouder Fleur Stip. Al met al een geweldige afsluiting van een hele feestelijke dag, die ook goed is verlopen.

RTV-Ridderkerk was er ook heel de dag bij en binnenkort verschijnt hiervan in beeld een leuke terugblik van het evenement, want de programma-makers van ‘Wij Houden het Hollands’ konden achter de schermen ook nog even napraten met de artiesten.

Foto’s: Roelie ’t Jong en Wendy Harreman