Ridderkerkers staan klaar voor elkaar

Het coronavirus heeft veel invloed op het dagelijks leven in Ridderkerk. Alledaagse zaken als boodschappen doen, de hond uitlaten of even naar de apotheek voor medicijnen zijn in deze bijzondere tijden opeens niet zo vanzelfsprekend meer. Ook sociaal contact is voor veel mensen opeens minder geworden. Wat doen Ridderkerkers dan? Die helpen elkaar. Stichting Present Ridderkerk en Facet bieden daar weer een helpende hand. Met ‘Zorg voor elkaar’ (Stichting Present Ridderkerk) en ‘Meldpunt Samen’ (Stichting Facet) verbinden zij namelijk mensen die kunnen helpen en mensen die hulp nodig hebben.

Stichting Present Ridderkerk: Zorg voor elkaar

Naast hulp bij de alledaagse taken wil Present met dit initiatief zorgen dat mensen die dat nodig hebben aandacht krijgen. Bijvoorbeeld via een app-bericht of SMS even controleren hoe het met een buurtgenoot gaat. Jolanda Haan van de stichting geeft aan dat het werk in de basis gelijk blijft: ,,Zo maar iets voor een ander doen dragen we altijd uit, maar daar is deze tijd echt een test voor. ,,Ook hulpverleners die praktische hulp voor hun cliënten nodig hebben, kunnen gebruik maken van het initiatief (Zorg voor mijn cliënt). De eerste groep vrijwilligers meldde zich na een oproep op onder andere Facebook. ,,Het is gaaf om te zien dat er een beweging op gang komt waarin mensen naar elkaar omzien!”, zegt Jolanda enthousiast. Er zijn voldoende vrijwilligers om andere mensen te helpen. ,,Laat daarom vooral aan ons weten als u hulp kunt gebruiken”, geeft ze aan.

Jolanda speelt nog met andere ideeën om deze tijden op te vrolijken. Een voorbeeld hiervan is het maken van tekeningen en knutselwerkjes die kunnen worden uitgedeeld aan ouderen in woonzorgcentra. ,,Ook als u andere ideeën heeft helpt Present u graag verder.

Meldpunt Samen: Ridderkerkers voor Ridderkerkers

Stichting Facet roept iedereen op die hulp nodig heeft of hulp kan bieden contact op te nemen met het Meldpunt ‘Samen’. Ook bij Meldpunt Samen kunt u terecht voor hulp bij alledaagse zaken en sociaal contact met ou- deren, maar daarnaast ook voor bijlessen of helpen bij schoolwerk.

,,Onze medewerkers merken dat mensen zich meer eenzaam voelen nu ze de deur niet meer uit kunnen of dat mensen angstig worden door alles wat er om ons heen gebeurt. Daarom willen wij zoveel mogelijk mensen ondersteunen in deze lastige tijd. Dit geldt ook voor mensen die een vitaal beroep uit- oefenen en daardoor hulp nodig hebben”, zegt Frank van der Jagt, directeur van Facet Ridderkerk. ,,Daarom hebben wij een meldpunt opgericht.,,

,,We zien nu al hartverwarmende acties van mensen die zich spontaan anderen willen helpen. Dat doet goed en geeft een saamhorigheidsgevoel: We staan er samen voor en laten niemand vallen! Tegelijkertijd doen we een dringende oproep aan iedereen die zich inzet voor een ander: houd de richtlijnen van de Rijksoverheid aan.,,

Aanmelden bij Stichting Present Ridderkerk
Zorg voor elkaar: stichtingpresent.nl/ridderkerk/corona-zorg-voor-elkaar/
Zorg voor mijn cliënt: stichtingpresent.nl/ridderkerk/corona-hulp-voor-mijn-client/
Meer informatie: Jojanne van Duinen (06-13023094) of Jolanda Haan (06-13153510)

Aanmelden voor Meldpunt Samen
Online via www.facetridderkerk.nl. n Telefonisch: (0180) 432 350
E-mail: samen@facetridderkerk.nl.

Rijksoverheid
Voor beide initiatieven zijn de richtlijnen van de Rijksoverheid leidend. Kijk voor de richtlijnen op rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.