Ridderkerks college weer op werkbezoek

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week voor de eerste keer sinds lange tijd weer een werkbezoek gebracht. De coronamaatregelen stonden deze bezoeken in de weg.

Dinsdagmiddag werden de bestuurders ontvangen in het indrukwekkende bedrijfspand van Van Gelder Groente en Fruit aan de Krommeweg. Directeur Gerrit van Gelder en eventmanager Joyce Groeneweg verzorgden een rondleiding door het hypermoderne bedrijf, met 35 productielijnen en zo’n driehonderd medewerkers.

Het familiebedrijf levert al ruim 65 jaar dagverse aardappelen, groente en fruit. Hotels, restaurants, zorginstellingen en cateraars zijn belangrijke afnemers. Daarnaast heeft Van Gelder nog altijd een eigen AGF-verswinkel in het centrum van Ridderkerk.

Eigen telers

De inkoop verloopt niet alleen via de veiling en groothandel, maar ook vanaf eigen telers. Van Gelder richt zich ook op verwerking van groente en fruit, bijvoorbeeld snijden, wassen en drogen. Een en ander wordt op klantvraag verpakt.

Het bedrijf is ontstaan in de jaren vijftig toen Leen van Gelder, na een kortstondige emigratie naar Canada, op eigen land spruiten ging verbouwen. Dit werd al na enkele jaren een groothandel. In 1972 nam Leen een groentewinkel in Rotterdam over. In 1975 werd een tweede winkel in Ridderkerk overgenomen. In de jaren daarna werden ook het productiebedrijf en de groothandel verder uitgebreid. Via vestigingen aan de Koopliedenweg in Barendrecht en de Handelsweg te Ridderkerk begon in 2017 de bouw van het huidige duurzame (en gasloze) bedrijfspand.

Foto: Gemeente Ridderkerk