Ridderkerkse Judritza ter Linde Rotterdamse ondernemer van het jaar

Ze is psycholoog, coacht vrouwelijke ondernemers en is deskundige op het gebied van gedrag. Met haar bedrijven JAY (Judritza And You) en Koersvast Zorg B.V. won Judritza ter Linde-Jasinta dit jaar de titel Rotterdamse Vrouw van het Jaar 2020 op het gebied van werk en ondernemen. Daarnaast is ze ook genomineerd voor de VIVA400 (een organisatie van vrouwelijke ondernemers). Met deze titels wil ze vrouwelijk ondernemerschap op de kaart zetten en hoopt ze anderen te inspireren met haar verhaal.

“Ik ben al meer dan een jaar ondernemer. Als je pas net een eigen bedrijf begint, verkijk je je weleens op wat er allemaal voor nodig is.” Judritza denkt ook dat dat hetgeen is wat veel mensen tegenhoudt om een eigen bedrijf te starten. “Je verwacht dat je begint met het leveren van een dienst, maar je bent ook verantwoordelijk voor bijvoorbeeld marketing en administratieve zaken. Pas als je gaat groeien, kun je het uitbesteden.”

Voorgrond pakken

Judritza wil met haar titel vooral het vrouwelijk ondernemerschap stimuleren. “Persoonlijk denk ik  dat het niet anders is als wanneer mannen ondernemen, maar wij hebben als vrouwen wel sneller de neiging om onszelf te verkleinen.” Zo noemt ze het voorbeeld waarbij vrouwen hun onderneming vaak ‘bedrijfje’ noemen. “Door het zo te bagatelliseren, maken we het eigenlijk  minder belangrijk dan wanneer een man zou ondernemen, terwijl er weinig verschil is.” 

Belangrijke tips die Judritza wil meegeven aan andere ondernemers zijn: zet de onzekerheid van je af, hou je voeten op de grond en durf te groeien. “Dat is het belangrijkste dat ik geleerd heb. Het gevoel dat je hebt op het moment dat je meer mensen kunt aannemen, is gewoon heel goed.” Ze zegt ook dat vrouwen vaker de voorgrond mogen pakken. “We moeten laten zien wat we kunnen en dat we net zo goed zaken doen als mannen.” De onderneemster benadrukt hoe mooi het is als je je talent om kunt zetten in eigen producten en zelf kunt bepalen wat je doet.  “Als je eigen baas bent, kun je vandaag iets verzinnen en morgen meteen uitvoeren. Je hoeft niemand te vragen of het wel of niet kan.” 

Tot slot beschrijft ze hoe haar keuzes haar ook hebben gebracht waar ze nu is. “Als het fout gaat, is het je eigen verantwoordelijkheid, maar dan heb je het wel geprobeerd. Vallen en opstaan hoort bij ondernemerschap.” Zelf doet ze ook niet alles goed, vertelt ze.  “Als je een verkeerde investering hebt gedaan, geeft dat wellicht niet het rendement  wat je had verwacht, maar het leert je wel om de volgende keer de juiste keuzes te maken.”

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site. 

Door Willeke Havenaar