Lokaal

Ridderkerkse Judritza wil taboe doorbreken over orgaandonatie: ‘Ik zeg ja’

Binnenkort ontvangen zo’n 18.000 Ridderkerkers vanaf 18 jaar post van het Donorregister. Omdat zij hun keuze nog niet hebben vastgelegd in het Donorregister wordt hen in de brief gevraagd dit alsnog te doen. 52,3% van de volwassenen in Ridderkerk heeft zijn keuze wel al ingevuld. Op donorregister.nl delen een aantal volwassenen hun persoonlijke verhaal en keuze over orgaandonatie. Onder hen ook Judritza (38) uit Ridderkerk.

Judritza heeft al een tijd lang een donorcodicil, wat inhoudt dat ze de keuze ‘ja’ heeft gemaakt. “Ik vind het belangrijk mensen bewust te maken van het feit dat ze zelf een keuze kunnen maken. Je kunt er ook voor kiezen om het de nabestaanden te laten bepalen, maar dan lijkt het me wel belangrijk dat je aan hen laat weten welke keuze je zelf zou hebben gemaakt. Het lijkt me zwaar om naast het rouwen ook nog te moeten nadenken: wat zou die persoon gewild hebben?”. 

Voor haar was de keuze snel gemaakt. “Ik koos ja, omdat ik betrokken ben bij de gemeenschap en het belangrijk vind om te geven.” Dat werd bevestigd toen haar vriendin van 38 jaar 2 jaar geleden een nier nodig had. “Die werkte nog maar voor 13% en dan komt het wel heel dichtbij dus ik denk dat ik wel de juiste keuze heb gemaakt.”

Taboe doorbreken

Op de site van het donorregister staat haar keuze en onderbouwing, zodat anderen op basis hiervan een keuze kunnen maken. Naast het aankaarten van het onderwerp bij Nederlandse inwoners, hoopt ze ook een taboe te doorbreken onder de Antilliaanse gemeenschap. “Ik kom van Curaçao. Op de eilanden staan we niet altijd stil bij dit soort zaken en is het een beetje een taboe. Ik praat erover met mijn kinderen en zie dat als onderdeel van mijn opvoeding. Ik zou willen dat dat voor veel mensen ook normaal wordt om te doen, zodat je beter je keuze kunt maken.” 

Volgens Judritza heeft dat taboe bij de Antilliaanse gemeenschap te maken met geloof. “Het idee is vooral bij de oude garde vaak dat je met dit lichaam op aarde komt en er geheel in tact mee vertrekt.” Daarnaast rouwen Antilliaanse mensen volgens haar ook anders. “Bij ons gaan mensen echt helemaal op in het verdriet en zaken als het lichaam blijft meer binnen de familie. Dat rationele stuk van orgaandonatie past daar niet echt in, maar wat niet is, kan nog komen.” 

Modernere blik

Behalve geloof, noemt ze ook onwetendheid als factor. “Ik denk dat het op de eilanden weinig voorkomt dat er campagnes over zijn zoals hier. Neem nou Stichting OCAN. Die proberen campagnes hierover uit te zetten binnen de Antilliaanse gemeenschap, wat ik echt heel goed vind.”

Judritza zegt dat het mooi zou zijn als er een modernere blik aan het onderwerp orgaandonatie wordt gegeven. “Veel mensen hebben hun keus nog niet gemaakt, omdat het voor hun gevoel nog ver weg is. Ik adviseer het wel te doen. Welke keuze je maakt, maakt niet uit, maar gebruik dat recht van zelfbeschikking. Als je nee kiest, wordt de keus immers voor je gemaakt.” 

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site. 

Door Willeke Havenaar