Lokaal

Ridderkerkse kinderen starten zomervakantie met gezonde hamburger

De zomervakantie is voor kinderen uit Ridderkerk goed, maar ook gezond van start gegaan. In verschillende workshops leerden de kinderen dinsdag 21 juli 2020 een gezonder alternatief maken voor hamburgers én kapsalons. Ook actrice/danseres Ingrid Janssen van Jogg (Jongeren op gezond gewicht) naar Wijkcentrum West in Ridderkerk gekomen om kookworkshops aan de Ridderkerkse jeugd te geven. Initiatiefnemer VET gezond Ridderkerk organiseerde deze activiteit als JOGG-gemeente in het kader van de Zomer van de Gezonde Jeugd.

Er werd een workshop gegeven van 10.00 tot 11.00 uur, waarin aan de kinderen van 8 t/m 12 jaar werd geleerd, hoe zij een gezonde groenteburger kunnen maken. Voor de jongeren van 13 t/m 16 jaar was van 12.00 tot 13.30 uur een workshop, waarin zij werden geleerd om een vegetarische kapsalon te maken. De kinderen volgden de kooklessen vol enthousiasme en deden ook mee aan een quiz. 

Door corona niet op vakantie

De bekende danseres en actrice Ingrid Jansen, tevens ambassadrice van JOGG, vindt het belangrijk dat er juist in deze tijd aandacht is voor kinderen en jongeren: “Veel gezinnen kunnen door de coronacrisis dit jaar niet op vakantie. Om kinderen toch een leuke zomer te bezorgen én te laten zien dat een gezonde leefstijl ook heel leuk kan zijn, roepen we deze zomer uit tot de Zomer van de Gezonde Jeugd. Als ambassadrice ben ik deze zomer bij verschillende activiteiten te vinden en breng kinderen graag in beweging of leer ze meer over een gezonde leefstijl.” Na de workshop deed Ingrid samen met de aanwezige workshopdeelnemers een quiz over welke voeding tot de gezonde keuze behoort. 

Over de Zomer van de Gezonde Jeugd

Omdat veel kinderen en jongeren hard toe zijn aan een leuke, actieve zomer, heeft JOGG de aankomende zomervakantie uitgeroepen tot de ‘Zomer van de Gezonde Jeugd’, een zomer vol leuke lokale activiteiten. Op die manier worden kinderen en jongeren gestimuleerd om lekker te bewegen, buiten te spelen, spelletjes te doen, wedstrijdjes te organiseren én gezond te eten en drinken. Gemeenten en organisaties uit heel Nederland kunnen hun zomeractiviteiten aanmelden op www.zomervandegezondejeugd.nl. Op deze website deelt JOGG gedurende de hele zomerperiode (4 juli – 30 augustus) alle activiteiten.

Voor de liefhebbers het recept voor een groenteburger.

Ingrediënten
300 gram vastkokende aardappelen 
2 cm verse gember 
1 ui 
1 rode paprika 
200 gram bloemkoolroosjes 
8 eetlepels olie 
35 gram vadouvan kruidenmix (specerijenmelange) 
150 gram diepvriestuinerwten 
100 gram paneermeel 
3 middelgrote eieren 
4 bruine bollen 
35 gram veldsla 
4 eetlepels olijvonaise 

Bereiding
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken en kook deze in water met eventueel zout in 20 minuten gaar. Giet af en stamp met een pureestamper grof. Schil ondertussen de gember en snijd deze fijn. Snipper de ui. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de bloemkoolroosjes in stukjes van een halve centimeter. 
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de ui en gember 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de paprika, bloemkool en vadouvan kruidenmix toe en bak nog 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg de laatste 2 minuten de tuinerwten toe. 
Meng het groentemengsel met de gestampte aardappelen. Breng op smaak met peper en zout. Laat iets afkoelen en vorm vier burgers van het mengsel. Doe het paneermeel in een diep bord. Breek de eieren in een ander diep bord of kom en klop deze los met een vork. Haal de burgers eerst door het ei en daarna door het paneermeel. Herhaal, zodat de burgers dubbel gepaneerd zijn. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de burgers in 10 minuten op middelhoog vuur rondom goudbruin. Keer ze na 5 minuten om. 
Halveer ondertussen de broodjes. Leg op elk broodje wat veldsla, een burger en schep op elke burger een eetlepel olijvonaise. 
Eet Smakelijk. 

Foto’s: Erik Jonkman