Lokaal

Ridderkerkse lijstduwers: hoe zien zij hun positie landelijk?

Ondanks het feit dat de verkiezingen landelijk zijn, doen er ook lokale politici uit Ridderkerk mee. Lijstduwers Peter Meij (CDA) en Rick van de Waerdt (SGP) werden uitgekozen om hun partijen bij het kiesdistrict 14 (Zuid-Holland-Zuid) aantrekkelijker te maken.

“Ik heb niet gesolliciteerd, ik werd echt gekozen”, zegt Meij. Iedereen kan landelijk solliciteren. Uiteindelijk volgen er daar zo’n vijftig tot zeventig kandidaten uit. “De reden daarachter is dat je als persoon wat bekender bent in de regio. Voor mij is dat Ridderkerk.” Zo kun je, volgens Meij, het CDA onder de aandacht brengen en zwevende kiezers trekken. Hij vond het vooral eervol dat hij op zijn leeftijd nog gekozen is. “Het is een stukje erkenning dat ik bekend ben in de regio en dingen oppak in Ridderkerk. Ik wil daar ook graag aan bijdragen.”

Landbouw en biologisch

Meij omschrijft CDA als een volkspartij met verschillende stromingen. “Als lokaal lid van de partij krijg je geen richtlijnen uit Den Haag, maar ik sta wel achter hun punten. Ik sta voor meer fietsen, voetgangers en groen. Ook vind ik landbouw en biologisch belangrijk.” Meij weet dat dingen landelijk wel anders worden opgepakt. “Formaties vragen immers ook om compromissen.”

Wat Meij vooral teweeg hoopt te brengen is een harder geluid te laten klinken naar de tweede kamer. “Door op anderen te stemmen, laat je dit eigenlijk verloren gaan.” Wel geeft hij aan dit gescheiden te houden van zijn functie als wethouder. “Ik zit niet alleen in het college om die rode kleur te laten zien. Er zit een balans tussen de gemeenteraad en het CDA promoten in verkiezingstijd.”

Peter Meij (CDA)


Laatbloeier

In de Tweede Kamer zitten was een oude droom van Meij. “Vroeger dacht ik: ‘wat prachtig als je je op een aantal terreinen kunt focussen en invloed kunt uitoefenen op de ministers en regering.” Hij geeft aan dat het niet doorging omdat hij een laatbloeier was. “Het moest zo zijn. En met deze ervaring heb ik stellingen leren innemen en onderbouwen. Dat is ook heel waardevol.”

De wethouder geeft met zijn politieke functie gehoor aan de droom van zijn vader. “Zes jaar geleden koos ik niet voor de functie van wethouder. Toen was mijn vader teleurgesteld, want dat vond hij boeiender dan een rector op school zijn. Hij overleed toen net voor ik de functie innam dus ik denk dat hij trots was geweest.”

Ambities

Zijn belangrijkste ambities nu betreffen een succesvolle eindstreep van het college, de Waalvisie en de schoonste gemeente worden van het eiland van IJsselmonde. “Mijn functie is eigenlijk af en toe roepen naar Den Haag en verder vooral lokaal actief zijn.”

Jonge lijstduwer

Met zijn 27 jaar is Van de Waerdt een jonge lijstduwer. “Ik ben naast mijn politieke bezigheden long-verpleegkundige op de Corona afdeling in het Franciscus ziekenhuis. “Ik werd onverwachts gevraagd door de SGP. Dat is wel een belangrijke stap om te nemen.” Zijn inzet binnen de partij uit zich vooral in promotie door het regelen van een campagnebus, vloggen en social media. “Daarnaast hou ik me ook bezig met moties en organiseer ik de avonden voor leden. Ik ben nu zo’n vijf jaar actief voor Ridderkerk.”

In die tussentijd heeft hij veel geleerd. “Over debattechnieken, het uiten van standpunten en het delen van informatie online met burgers.” Volgens Van de Waerdt heeft de fractie hem goed ondersteunt. “Ik kan alles vragen aan de voorzitters. Ik ken ze ook persoonlijk.”

Rick van de Waerdt (SGP)

Brede leeftijd

Hij benadrukt dat de SGP als partij een brede leeftijd kent. “We hebben mensen met veel ervaring en twintigers.” Daarnaast beschrijft hij de partij als betrokken. “Als partijlid heb je een verantwoordelijkheid, want je moet debatten kunnen voorbereiden en de partij goed vertegenwoordigen. Als ik bij een debat een stelling krijg waar ik weinig verstand van heb, kan ik dat naar anderen doorsturen en helpen ze mij met een antwoord.”
Zijn ervaring in de zorg ziet hij als voordeel in de politiek. “Ik werk nu al bijna tien jaar in de zorg. Ik heb gewerkt in een verpleeghuis, ziekenhuis en in de thuiszorg. Ik heb wel genoeg ervaring om bij bepaalde zorgkwesties te kunnen zeggen of je moet stoppen of door moet gaan.”

Gemeenteraad

Wat er ook gebeurt, hij verlaat Ridderkerk niet. “Ik ben echt half half. Ik vind het leuk om een debat met kamerleden bij te wonen in Limburg, maar ook om in Ridderkerk te lopen. Het werken in de zorg zou ik daarnaast ook nooit opgeven.”

Salaris zorgmedewerkers

De lijstduwer heeft realistische ambities. “Ik heb van Peter Kranendonk geleerd nooit voorspellingen te doen over de toekomst. Wat ik wel weet is dat ik me ook na de verkiezingen nog wil inzetten voor de zorg in de politiek. Wie weet is de gemeenteraad nog wel wat voor mij later.”

Hij is blij op een lagere plek te staan. “Ik zou het patiëntenbed niet inruilen voor een zetel. De zorg is prachtig werk, maar er zijn nog wel dingen die ik hoop aan te pakken. Zoals de bureaucratie en de vele regels.” Zo zegt de SGP vaak: ‘voor elke regel erbij in de zorg, moeten er twee geschrapt worden’. “Dat vind ik een goede. Het salaris in de zorg is ook te laag. Naar mijn mening moet er minimaal een miljard euro besteed worden aan het salaris voor de zorgmedewerkers.”

Persoonlijke ontwikkeling

Naast politiek, heeft hij ook nog doelstellingen in de zorg. “Ik werk nu vooral op de corona afdeling, maar de ambulance trekt me ook wel. Dat is pittig, maar wel een mooie stap in mijn persoonlijke ontwikkeling.”

Zijn standpunt over het vaccineren is dat hij tegen verplichting is. “Het moet een keus blijven. Wij hebben ook mensen die zich zowel niet als wel laten vaccineren. Dat staat wel los van het feit dat we vinden dat iedereen zich aan de maatregelen moet blijven houden.”

  • Peter Meij staat op plaats nummer 61 van CDA
  • Rick van de Waerdt staat op plaats nummer 30 van de SGP

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.