Ridderkerkse senioren zijn best gezond

Afgelopen vrijdag 24 september 2021 werd voor de zesde keer de Senioren Fittest gehouden in sporthal de Fakkel. Deze fittest wordt georganiseerd door Facet Ridderkerk.

,,Normaal gesproken hadden we als vast datum de vrijdag in de voorjaarsvakantie. Dat ging toen vanwege corona niet door, dus hebben we hem verplaatst naar 24 september. Mensen in de leeftijdscategorie tussen 65 en 75 jaar kunnen zich hier laten testen op verschillende onderdelen. De deelnemers moeten een vragenlijst invullen over hun gezondheid, de bloeddruk wordt gemeten, we doen verschillende onderdelen naar de beenkracht, knijpkracht en een wandeltest. Aan de hand van de vragenlijst en de bloeddruk kunnen mensen doorgestuurd worden naar de arts, die dan advies kan geven”, vertelt Jesper Lagendijk van Facet Ridderkerk.

De senioren fittest werd door ruim 100 deelnemers bezocht. ,,Het is best voor ons een hele organisatie om deze dag te kunnen doen. We hadden liever wat meer deelnemers uitgenodigd, maar sinds corona zijn we de eerste gemeente in Zuid Holland, die dit weer doen en zijn we hartstikke blij dat we dit weer kunnen doen.”

,,Gelukkig kan tot dusver iedereen de test helemaal volledig afmaken en dat betekent dat het best goed gaat met de Ridderkerkse ouderen. Ten opzichte van een jaar geleden heb ik het een stuk rustiger. Aan het begin van corona bleven veel kwetsbare mensen bewust binnen, maar nu zie je best veel mensen weer naar buiten gaan om lekker te wandelen en te fietsen en dat helpt”, licht arts Renee Hartog toe.

Na de onderdelen en adviezen in de sporthal werden de deelnemers door de achteruitgang begeleid naar buiten. Daar wachtte een aantal instellingen en verenigingen, die de senioren van Ridderkerk kunnen helpen met het begeleiden, zoals Larosa, Crossfit, Zwembad De Fakkel en de vrijwilligerscentrale van Facet. Handbalvereniging Saturnus ’72 presenteerde zich met ”walking handbal”, dat de vereniging uit het Reijerpark op korte termijn hoopt te gaan starten.

Foto’s: Roelie ’t Jong