Ridderkerkse wint fotowedstijd Bijenlandschap

Ariena van Gelderen uit Ridderkerk is met haar foto ‘In het hart van de margriet’ winnaar geworden van de jaarlijkse Bijenlandschap-fotowedstrijd. De jury koos haar foto uit maar liefst 116 prachtige foto’s.

De afgelopen maanden zijn veel bijenliefhebbers in Zuid-Holland er op uit getrokken om een mooie foto van de bij of een bijenlandschap te maken. Uit de 116 inzendingen koos de jury drie winnaars (1e, 2e en 3e prijs). De eerste prijs is voor Ariena van Gelderen uit Ridderkerk met haar foto ‘In het hart van de margriet’. Het juryrapport meldt: “Zoals je als kijker letterlijk de foto ingezogen wordt, diep de margriet in, zo is deze bij ook diep verzonken in zijn bloem. Met volle overgave werpt hij zich op het warmgele bed van nectar. We zien zijn dorst tot in detail gelest worden, alles om hem heen vervaagt. De kracht van deze foto is gelegen in de eenvoud, betrokkenheid en frisse presentatie.” 

Rob Berkers, projectleider van Bijenlandschap IJsselmonde: “De fotowedstrijd wordt al voor de zevende keer georganiseerd door Groene Cirkel Bijenlandschap, een initiatief in de regio Leiden. Nu waren we onder andere vanuit Bijenlandschap IJsselmonde partner en konden alle Zuid-Hollanders mee doen. Heel leuk natuurlijk dat er dan meteen iemand uit onze regio wint.”

Rob Berkers vertelt dat de fotowedstrijd slechte een van de activiteiten is van Bijenlandschap IJsselmonde: “Met gemeenten en natuurorganisaties op IJsselmonde bouwen wij aan een aaneengesloten bloemrijk netwerk. Dit is goed voor bijen en andere insecten en daarmee voor andere kleine dieren en vogels die deze insecten eten, kortom voor gezonde natuur.” Om tot een goed bijenlandschap te komen is het belangrijk dat gemeenten en natuurorganisaties het juiste beheer voeren en slimme maatregelen nemen, maar Rob Berkers benadrukt dat iedereen een steentje kan bijdragen: “We hopen dat de inwoners van IJsselmonde enthousiast worden om hun eigen tuin of hun eigen balkon bijvriendelijker te maken. Op onze website www.BijenlandschapIJsselmonde.nl geven we hierover tips. We hopen dat de fotowedstrijd ook bijdraagt aan het enthousiasme. Want zie eens hoe mooi bijen zijn.”