Rijden van bus 601 in afwachting van onderzoek TNO

Toen de piek van de coronacrisis op zijn einde kwam, reed bus 601 weer even door Ridderkerk. Echter werd dit in juni weer abrupt stopgezet. Dit heeft te maken met een onderzoek van ‘De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek’ (TNO) naar hoe coronaproof de busjes zijn.  De verwachting is dat er in oktober een advies bekend zal zijn over hoe het verder moet.

“We baalden heel erg”, vertelt Rolf Harbers van de RET. “We hadden een oplossing met de leverancier getroffen om de buurtbussen coronaproof in te richten. Toen bleek uit TNO onderzoek, dat werd gedaan in opdracht van de landelijke brancheclub TML, dat er nog een nader onderzoek nodig was.” Harbers beschrijft het als een moeilijk dilemma. “Als je dat hoort, moet je het zekere voor het onzekere nemen. Onze chauffeurs zijn immers vrijwilligers en op leeftijd en ook met de reizigers neem je liever geen risico.”

Harbers geeft wel toe dat het abrupt stoppen van het rijden van de bussen niet netjes is gedaan. “We hadden het minstens een paar uur van tevoren moeten aankondigen. Ook hadden we beter moeten communiceren. Dat spijt ons zeer en dat is een les die we in het vervolg meenemen.”

Uitkomst onderzoek

Hoogstwaarschijnlijk zal er in oktober een advies beschikbaar zijn met betrekking tot het onderzoek. “Zowel wethouder Peter Meij als wij willen de mensen niet zo lang in de kou laten staan. We zijn aan het kijken wat we kunnen doen tot het advies er is.” Harbers noemt diverse opties: andere busjes inzetten die wel coronaproof zijn of grote bussen laten rijden.

“Maar alles heeft haken en ogen. We weten niet of de perrons geschikt zijn voor grote bussen en daarbij zijn die bussen ook duurder. En bij die andere busjes moeten we kijken of ze wel beschikbaar zijn of het lukt met betreffende chauffeurs.” De voorkeur gaat wel uit naar een type kleine bus dat voldoet aan de richtlijnen. “Anders zou je hele grote bussen moeten rijden voor een kleine groep mensen. Dat is niet ideaal.”

Teveel saldo

De RET heeft ook nog een boodschap aan reizigers die met de bus hebben gereden in de periode 22 november 2019 tot 22 maart 2020 en met de bus of tram tussen 6 en 9 januari 2020. “Door toedoen van nieuwe chip apparatuur is er een vergissing gemaakt en bij een aantal reizigers teveel afgeschreven. Hierbij zijn twee groepen reizigers mogelijk getroffen.”

Om te weten of jij hierdoor getroffen bent, ga je naar een OV-chipkaart automaat en kun je zien of er iets voor je klaarstaat. Als er een bedrag klaarstaat bij je bestellingen, ben je gedupeerd en kun je dat weer op je ov-kaart zetten. “We roepen mensen op om dit even na te kijken. Tot nu toe heeft nog maar 15% het afgeschreven bedrag opgehaald.” Het ophalen bij een automaat is nog mogelijk tot 31 december 2020.

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur  via RTV Ridderkerk. 

Door Willeke Havenaar