Lokaal

Rijsoordse ‘Hurdy Gurdy Man’

Een enkele keer hoor of zie je er een: een draailier, of hurdy gurdy, op een festival of een markt. Dit middeleeuwse muziekinstrument is de voorloper van de viool. Er wordt met de ene hand aan een wiel gedraaid, dat de snaren raakt en zo geluid voortbrengt. De andere hand bedient knoppenbox waarmee je een melodie kan spelen.

Floris Alderliesten uit Rijsoord heeft zo’n middeleeuwse draailier gemaakt. Hij heeft hier ongeveer drie jaar aan gewerkt en ieder onderdeel zelf gemaakt. “Het was een erg leuk project, zeker omdat ik nog nooit een draailier in het echt heb gezien. De eerste keer dat ik een draailier zag was op een schilderij van Jheronimus Bosch. Toen ontstond het idee om er zelf een te bouwen” vertelt de 21-jarige student Industrieel Ontwerpen.

Hij zocht voor deze uitdaging op internet naar meer afbeeldingen van hurdy gurdy’s. Bouwtekeningen vond hij niet. “Als voorbeelden heb ik tekeningen van violen en altviolen gebruikt. Verder was het vooral zelf passen en meten. Het hout heb ik gebogen in een metalen buis. Aan één kant natmaken en dan met voorzichtig heen en weer bewegen naar de gewenste vorm brengen.”

Het maken van de knoppen bleek een langdurige klus: “Toen ik er twaalf had ging ik wel twijfelen of ik er genoeg hout voor zou kunnen vinden. Ik moest 48 knoppen hebben.”

Floris heeft resten hout, houten pallets en drijfhout gebruikt om de draailier te maken.  “Vaak worden zeldzame houtsoorten gebruikt voor muziekinstrumenten. Ik wilde laten zien dat het ook met hergebruikt hout kan. Veel mensen gooien hout weg, terwijl er vaak nog goed hout tussen zit.”

En het geluid? “De eerste keer dat ik het probeerde was het vooral erg luid. De klank is onmiskenbaar middeleeuws. Je moet er niet te lang naar luisteren…”

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.