Lokaal

Rijsoordse molen krijgt groot onderhoud

Bijna 25 jaar na de verplaatsing en grote restauratie staat de Rijsoordse molen aan de vooravond van groot onderhoud welke het komende jaar gaat plaatsvinden.

Na de restauratie in de periode 1991 -1993 is gebleken dat de molenromp in toenemende mate last krijgt van vochtdoorslag. Gevolg is dat het metselwerk en een aantal vloerbalken en vloerdelen inmiddels in een matige staat verkeren. Om tot herstel te komen zal de renovatie in delen worden uitgevoerd.

Deze week is gestart met het verwijderen van het stucwerk aan de binnenzijde van de maalvloer en steenzolder van de molen. Deze actie wordt gedaan om te kunnen bepalen waar de grootste problemen zitten in het muurwerk.

Later dit jaar zullen de volgende werkzaamheden nog gaan plaatsvinden: herstel van de balkkoppen van de vloerbalken, roosters in de deuren aanbrengen, Vervangen van vloerdelen, afstellen van de Vang (rem), een aantal hek en zoomlatten van het wiekenkruis vervangen, 2 windborden van het wiekenkruis vervangen, een roosterluik in de kap vervangen, en een behandeling van de molen tegen houtworm.

Deze vele onderhoudswerkzaamheden kosten veel geld en daarom zijn sponsors van harte welkom. Wanneer u een bijdrage wilt leveren kunt u een e-mail sturen naar rijsoordsemolen@live.nl. Niet alle werkzaamheden zijn namelijk subsidiabel helaas. Iedere bijdrage groot en klein zal voor onze molen van grote waarde zijn.


Gedurende deze werkzaamheden zal de verkoop van meel, bloem, cakemixen, eierkoeken- en pannenkoekenmix gewoon doorgaan, dankzij de medewerking van IJsclub Rijsoord & Omstreken. De IJsclub stelt hun keetwagen beschikbaar op het molenterrein, waaruit de verkoop van meelproducten voortgezet zal gaan worden.

Op zaterdag tussen 10:00 uur en 17:00 uur kunt u even een kijkje in de molen om de vorderingen van de werkzaamheden te komen bekijken. Meer informatie op website: www.derijsoordsemolen.com