Rijsoordse Molen noodgedwongen stilgezet

Woensdag 21 juli 2021 is onderzoek gedaan naar de staat van de roeden (wieken) van de Rijsoordse molen. Reden van dit onderzoek is dat er de afgelopen jaren roedebreuken hebben plaatsgevonden bij een aantal molens in Nederland, en er ook een aantal roeden werden afgekeurd die qua levensduur normaal gesproken nog vele jaren mee zouden moeten kunnen.

Dit was voor de eigenaar van de molen, Stichting De Rijsoordse Molen, dan ook een meer dan terechte reden om ook een inspectie uit te laten voeren aan de molen. Uit de metingen die gedaan zijn blijken forse onregelmatigheden in de lassen aanwezig te zijn. Evenals een aantal inwendige scheurtjes. Ook blijken de roeden ter plaatse van de as door roest aangetast.

De metingen zijn uitgevoerd door ApplusRTD, een gespecialiseerd bedrijf, ondersteund door de Restauratie Werkplaats Schiedam. De meting is daarnaast bijgewoond door Vereniging De Hollandsche Molen, die een uitvoering onderzoek uitvoert naar roedebreuken in Nederland.

Gevolg is dat de wieken van de molen zijn afgekeurd en er niet meer met de molen gedraaid en gemalen mag worden. Direct gevaar dat er een wiek afbreekt is er niet, maar dit kan wel het geval worden als we door zouden gaan. De molen zal de komende tijd af en toe in een andere stand gezet worden, maar draaien is er niet meer bij. De staat van de wieken is dusdanig dat reparaties niet meer mogelijk zijn en de wieken volledig vernieuwd moeten worden!

Een flinke klap voor de Stichting De Rijsoordse Molen en een zeer forse tegenvaller. Financieel maar ook voor de enthousiaste mensen die bij de Rijsoordse molen zijn betrokken. Het bestuur hoopt binnenkort te horen hoeveel het kost om nieuwe wieken te laten maken maar dat dit ontzettend veel geld gaat kosten is zeker.

De molenwinkel blijft wel gewoon open.