Lokaal

Rijsoordse molen zet deuren open op Nationale Molendag

Wieken, tarwe en een groot spandoek voor bakkersproducten. Daar werden bezoekers van de Nationale Molendag afgelopen zaterdag 11 mei 2019 mee omringd. Ter ere van deze gelegenheid, werd de molen van Rijsoord gratis opengesteld voor bezoekers.  

“In de functie van molenaar willen we mensen enthousiast maken voor deze molen en laten zien dat we trots zijn op ons werk”, aldus molenaar Tom Blaak. Terwijl de tafel buiten volstaat met lekkernijen van Bakkerij van der Waal, liggen binnen rijen planken cakemix. Boven klinkt het duidelijk aanwezige geluid van tarwe in de maak. “De Nationale Molendag is eigenlijk dé dag om even rond te snuffelen en rondgeleid te worden in een molen”, zegt molenaar Wim van Bruggen. Tijdens de openstelling krijgen de mensen een rondleiding bij het meelproces. “Deze molen is een korenmolen, één van de kleinste in Zuid-Holland”, zegt Van Bruggen. Blaak vult hem aan: “De molen komt uit 1822, dus over een paar jaar is hij 200 jaar oud. Dit willen we dan uitgebreid gaan vieren, maar we moeten nog nadenken op welke manier.”

Tarwe malen

Het malen van het tarwe is een uitgebreid proces. Van Bruggen beschrijft hoe het begint met twee stenen op de meelzolder. “De onderste ligt stil en de bovenste draait eroverheen. Daartussen wordt het graan gemalen. Hierna valt het door een meelpijp naar beneden en vangen we het op in zakken. Dit is het beste te bewonderen als het lekker waait.“ Naast de rondleidingen liggen er binnen diverse mixen te koop. “Wij verkopen het meel onder meer aan bakker van der Waal, maar ook aan particulieren. Zo verkopen we pannenkoekenmix, verschillende soorten cakemix en broodbakmix. Die verkopen we voor €1,60 per kilo. De opbrengst is bestemd voor de molen”, zegt Van Bruggen. Volgens Blaak zit er een groot verschil tussen de molenproducten en die in de winkel. “In een molen wordt het graan tussen molenstenen gemalen. Ik zeg altijd: ‘what you see, is what you get‘. In een fabriek wordt er van alles aan toegevoegd.” De molenaar beweert dat het fabrieksproces heel anders is dan dat van een molen. “Het wordt daar tussen walsen gemalen en dat gaat met relatief hoge snelheid en warmte. Met molenstenen gaat dat trager. Daardoor blijven de goede voedingsstoffen van de graankorrel erin zitten. Onze producten zijn puur natuur.” 

Vrijwilligers gevraagd

Blaak en Van Bruggen zijn trots op hun veelzijdige taak als molenaars.  “We laten de molen draaien en in dit geval malen we ook. Verder zorgen we ervoor dat de molen in goede conditie blijft door gebreken te repareren. Tot slot hebben we ook een educatieve functie”, vertelt Van Bruggen. Op dit moment zijn er vier vrijwilligers betrokken, maar volgens de heren is meer altijd welkom. “Als er mensen zijn die interesse zouden hebben in vrijwilligerswerk bij deze molen, kom gerust langs! Zo zijn het maaien van het gras en het knippen van de heg tijdsrovende klussen, maar ook dat hoort erbij als je molenaar bent.”

De Rijsoordse molen is iedere zaterdag gratis te bezoeken tussen 10:00 en 17:00 uur of op afspraak aan de Waalweg 11. Tevens is het mogelijk donateur te worden van de Rijsoordse molen via de Facebook-pagina van de Rijsoordse Molen en de website.

Door Willeke Havenaar