Rookmelders vanaf 1 juli verplicht

Het is vanaf 1 juli 2022 verplicht om een rookmelder in uw huis te hebben. Dat geldt voor elke verdieping.

U hoeft alleen een rookmelder op een verdieping op te hangen als er een verblijfsruimte aanwezig is. Dit is een ruimte waar wordt ‘geleefd’. Denk aan een woonkamer, slaapkamer, kantoor of keuken. Het toilet en de badkamer, garage en berging zijn geen verblijfsruimtes. Bestaat een verdieping alleen uit die ruimtes, dan is een rookmelder niet verplicht.

In nieuwbouwwoningen zijn rookmelders al sinds 2003 verplicht. De brandweer, gemeenten, vastgoedeigenaren en bouwende partijen adviseerden de overheid om dit ook verplicht te stellen in alle bestaande woningen. Dit advies is overgenomen en gaat per 1 juli 2022 in.

Rookmelders worden verplicht omdat het de kans op slachtoffers bij een brand flink vermindert. Vooral door het inademen van rook vallen er slachtoffers. Als u slaapt wordt uw reuk uitgeschakeld. Daardoor ruikt u ook geen rook. Uw gehoor wordt niet uitgeschakeld. Een rookmelder kan dus uw leven redden.

Bent u huurder bij WBV Samenwerking Slikkerveer, WBV Bolnes of Wooncompas? De woningcorporaties zijn verantwoordelijk voor de rookmelders in uw huis en maken het voor u in orde.