Rookvrij sporten, binnen én buiten

De Ridderkerkse sportverenigingen hebben met de gemeente afgesproken dat er vanaf 1 september 2021 op de sportlocaties ook buiten niet meer gerookt wordt.

Wethouder Henk van Os: “Sporten en roken gaat niet samen. Sporten is gezond, terwijl (mee) roken schadelijk is voor de gezondheid. Ridderkerk wil voorop lopen met haar streven naar een rookvrije generatie. We willen een gezonde leefstijl bevorderen en kinderen en jongeren gezond laten opgroeien. Een rookvrije sportomgeving hoort daarbij.’’

Ieder kind moet de kans krijgen rookvrij op te groeien: in een omgeving waarin het niet verleid wordt om te gaan roken. Gemeente Ridderkerk doet daarom mee met het landelijke actieplan ‘Rookvrije generatie’. De gemeente wil dat kinderen en jongeren in Ridderkerk op en rondom openbare plekken niet meer geconfronteerd worden met rokers.

Vanaf 1 september 2021 zijn daarom alle sportlocaties ook buiten rookvrij. Binnen mocht al niet meer gerookt worden. Sporters, toeschouwers en andere bezoekers mogen dan niet meer roken binnen de hekken van een sport- complex. Dus ook niet meer langs de lijn bijvoorbeeld. Dit geldt ook voor het roken van e-sigaretten en aanverwante producten.

Dit besluit is genomen samen met de sportverenigingen en Sport Service Ridderkerk (SSR). Zij gaan hierover zelf in gesprek met hun leden, toeschouwers en andere bezoekers. SSR en de verenigingen kunnen putten uit een uitgebreide toolkit om bezoekers te attenderen op de rookvrije omgeving.

Foto: Gemeente Ridderkerk