Lokaal

Ruimen algemene graven en gedenktekens

Vanaf 26 juli 2021 worden er algemene graven geruimd en gedenktekens verwijderd van ‘vervallen’ particuliere graven op begraafplaats Vredehof.

Op 21 maart 2019 is op deze website gepubliceerd dat er vanaf 1 december 2019 algemene graven zouden worden geruimd. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten op 12 februari 2019. Door omstandigheden zijn deze graven tot op heden nog niet geruimd. Hiermee gaat de gemeente 26 juli beginnen.

Het gaat om de volgende graven: vak 3 L 1 t/m 60, vak 4 L 22 t/m 36, vak 16 P 41 t/m 80, vak 18 L 179 t/m 206. Deze grafvakken zijn dan tussen de 24 en 30 jaar oud. Wettelijk gezien mogen algemene graven na tien jaar worden geruimd. In Ridderkerk wordt een periode van twintig jaar aangehouden.

In een algemeen graf liggen twee overledenen begraven (geen familie). De gemeente stuurt een brief naar de nabestaanden als daarvan de gegevens beschikbaar zijn. Op Vredehof staan borden bij de graven waar het om gaat.

Herbegraven

Het is niet mogelijk om de graven waar het om gaat te laten bestaan. De overblijfselen worden herbegraven in een verzamelgraf. U kunt een gedenkblaadje aan de gedenkboom laten hangen. Een herbegrafenis in een particulier graf of crematie is op verzoek mogelijk. Ook mogen nabestaanden het grafmonument/de grafsteen meenemen of laten vernietigen door de gemeente.

Gedenktekens

Ook zullen gedenktekens van particuliere graven worden verwijderd. Het gaat hier om graven waarvan afstand is gedaan of waarvan de termijn in 2019 en 2020 niet meer is verlengd, waardoor deze graven aan de gemeente zijn vervallen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het ruimen, het verwijderen van gedenktekens of over de begraafplaats zelf ? Loop dan even langs bij het kantoortje op begraafplaats Vredehof. Er is de meeste dagen iemand aanwezig om uw vragen te beantwoorden. U kunt ook terecht op de website van de gemeente. Of bel (0180) 451 248 of stuur een e-mail naar begraafplaats@ridderkerk.nl.