Samen tuinieren in Bolnes

De handen mochten uit de mouwen aan de Spuistraat in Ridderkerk. Daar werd op 6 oktober 2021 een middag voor sociaal tuinieren georganiseerd. Bewoners van de omliggende woongebouwen gingen samen met vrijwilligers van Facet, Stichting Present, De Overburen en Wooncompas aan de slag om de buitenboel op te vrolijken. Een vrolijke boel werd het, ondanks de regenbuien, mede dankzij de gezellige muzikale begeleiding van artiest Hans Somers en zijn Ridderkerkse collega en bewoonster Netty Reek.

We zitten midden in de week tegen eenzaamheid. Veel mensen voelen zich eenzaam en missen verbinding met anderen in de buurt. Sociaal tuinieren is, naast het verbeteren van de leefomgeving, ook bedoeld om verbinding tot stand te brengen tussen buren en buurtgenoten. En hoewel de herfst voelbaar zijn intrede had gedaan deze woensdag, maakten diverse huurders gebruik van de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en de handen uit de mouwen te steken.

Onder begeleiding van Munter Hoveniers, werd een strook gras aan de achterzijde van de Mercuriusflat in Bolnes omgetoverd tot een sfeervol geheel. Daarvoor werden allerlei soorten planten en bloemen in verschillende perkjes gepoot. Het resultaat: een gezellig stuk tuin om op uit te kijken voor bewoners van het woongebouw. Vanaf de balkons werd door diverse bewoners al meegekeken naar het eindresultaat. Harde werkers beneden, konden tussendoor even bijkomen met een hapje en een drankje dat werd verzorgd door leerlingen van het Farelcollege.

Woonconsulent van Wooncompas, Mandy van Vijven, kijkt terug op een succesvolle middag: “In de week van de eenzaamheid is het mooi dat we dit met alle partners konden organiseren en dat die partners er allemaal stonden vandaag. Het regende maar toch zagen we veel blije gezichten bij bewoners. Het is ook zo mooi dat bewoners meedoen, zoals bewoonster Netty Reek die samen met Hans Somers de muziek verzorgde. Zo’n middag als dit beïnvloed de saamhorigheid positief en er zijn zelfs al twee bewoners die zich opgeworpen hebben om de tuin bij te houden!”

Ook nog deze week, op 9 oktober 2021, wordt er in Ridderkerk weer sociaal getuinierd. De start daarvan is bij het vierde gebouw aan de Stadhouderslaan. Wethouder Peter Meij en directeur-bestuurder van Wooncompas, Alfred van den Bosch, zullen hier planten en struiken gaan roven. Deze planten worden vervolgens naar Drievliet gebracht, waar bewoners en vrijwilligers van Present en van Wooncompas samen een aantal voortuinen opknappen. Op de Stadhouderslaan zelf kan vervolgens nog tot 14.00 uur verder geroofd worden door omwonenden om zoveel mogelijk struiken en planten te redden voordat het gebouw en de omliggende tuinen klaar worden gemaakt voor ‘oogst’ en nieuwbouw.