Lokaal

Scheiden afval steeds beter

Inwoners van Ridderkerk scheiden 67 procent van het huishoudelijk afval. Dat blijkt uit een onderzoek van RTV Rijnmond. Ridderkerk eindigt daarmee op de vierde plek in de regio, achter Hoeksche Waard (72 procent), Westvoorne en Krimpen (beide 68 procent). Rijnmond heeft onderzocht hoe serieus 25 gemeenten in de regio bezig zijn met het scheiden van huishoudelijk afval.

Prachtig

Wethouder Marten Japenga: “We zijn sinds 2019, toen het nieuwe afvalbeleid ingevoerd is, van 51 naar 67 procent gegaan. Een prachtig resultaat. We staan daarmee zelfs in de top 5 van de regio. Na ons komen gemeente Barendrecht en Albrandswaard op plek 5 en 6. Deze mooie cijfers zijn een teken van goed beleid en een goede inzet van inwoners, waarvoor ik mijn dank wil uitspreken.”

Slag te slaan

Voor een schonere leefomgeving moet de afvalberg flink verminderen. Het doel voor 2020 was 100 kilo restafval per inwoner over te houden. Daarin is nog geen enkele gemeente in de regio geslaagd. 21 gemeenten houden meer dan 200 kilo restafval over. In Ridderkerk is dat 178 van de 546 kilo huishoudelijk afval. Japenga: “We hebben nog een slag te slaan. Laten we met elkaar de schouders eronder zetten om nog beter te scheiden en zo de kosten te beheersen.”

Rijkswaterstaat onderzoekt jaarlijks het huishoudelijk afval. Daaruit blijkt dat bijna negentig procent te recyclen is: ruim dertig procent gft en gfe (groente-, fruit- en etensresten), veel papier/karton en kunststoffen. Deze drie samen zijn goed voor bijna twee derde van het restafval. Luiers, incontinentiemateriaal en textiel vormen bijna vijftien procent. Hiervan kan je nieuwe grondstoffen maken.