Lokaal

Schildersdorp Rijsoord wederom een succes

Jong en oud kon op woensdag 10 juli weer even terug in de tijd.  Rijsoord werd omgetoverd tot schilders dorp.

In  dat “mooie dorpje aan De Waal” kwam je schilders en tekenaars tegen, net als tussen 1880 en 1914, toen het  dorp in de zomer werd bezocht door vele verschillende kunstenaar uit Amerika, Canada, Nieuw Zeeland, Australië en vele Europese landen.
Op woensdag liepen er weer tal van kunstenaars rond. Dit keer geen buitenlandse schilders maar wel  kunst- en cultuurleerlingen van de voorexamenklassen van Het Farelcollege.  Zij schilderden het landschap, de molen met de molenaar en de Waal vanaf de boot van Piet de Boer. Ze lunchten net als in 1900 in Ross Lovell.
’s Middags kwamen er kinderen van de Brede School Rijsoord verkleed als model. Ook zij werden geschilderd door leerlingen van Farel maar ook leerlingen van de Brede School Rijsoord. Simone Balhman gaf kinderen van de basisscholen tekenspullen en advies. Ook tekende een delegatie  van de “Urban Sketchers” en er waren enkele fotografen die prachtige sfeer foto’s maakte.

Aan het eind van de dag werd er op de zolder van Ross Lovell een expositie ingericht met het teken- en schilderwerk van alle deelnemers. Net zoal als in 1888 de Amerikaanse kunstenaars, gingen nu de jonge schilders met elkaar in gesprek over hun werk.

De mooiste werken werden beloond met een prijsje. Alexandra van Dongen, de curator van Boijmans van Beuningen was onder de indruk van het niveau en het enthousiasme van de deelnemers. Zij reikte de prijzen uit met de mededeling dat dit zeker komend jaar een vervolg moet krijgen.  

’s Avonds was er voor belangstellenden een “Art & Dining” in Ross Lovell. Er werd een  3- gangen diner geserveerd en tussen door waren er “amuses”. De amuses waren presentaties van Jos Crezée, die het belang van creativiteit uitlegde, aansluitend besprak  Erna Wouters het fenomeen Brede School Ridderkerk en het toegepast leren wat kinderen konden ervaren op deze dag.  Jan Plaisier  verzorgde de 2e amuse. Hij legde de link tussen de plek waar nu het bezoekers centrum komt en een schilderij dat tijdens de schilders kolonie geschilderd is op deze plek. Ook liet hij schilderijen zien die vanuit Ross Lovell geschilderd waren. De Rijksstraatweg van 100 jaar geleden is nu  A16. De laatste amuse was een uitgebreide informatie over de historie van Rijsoord als schilders dorp door Alexandra van Dongen. Zij gebruikte  historisch beeldmateriaal, schilderijen en gebruiksvoorwerpen uit de tijd van schilders dorp Rijsoord (1888-1914).

Tussen de gangen door konden was er voor de gasten ook gelenheid om  de exposite van leerlingen van het Farel College en van de Brede School Rijsoord bezoeken. 

Bijzonder aan deze avond was dat naast de wethouder M. Japenga ook de kunstkring en de wethouder cultuur uit Katwijk aanwezig waren. Ook Katwijk is een schilders kolonie geweest.  Zij  hebben gezamenlijk een rondvaart gemaakt op de Waal op de boot van Piet de Boer. Wietske Lutz sloot aan namens de Waalvisie en Alexandra van Dongen namens het schildersdorp. Tijdens het diner kwamen er gesprekken op gang over een mogelijke samenwerking voor de komende jaren.

De werkgroep Schildersdorp Rijsoord kan terug kijken op een zeer geslaagde Summer School dag en gaat haar creativiteit weer inzetten voor nieuwe activiteiten in 2020.

Foto’s: Jos Wesdijk en Jos Crezee