Lokaal

Scholen slaan handen ineen

De Stichting Bar in Balans houdt zich sinds vorig jaar bezig met het stimuleren van een gezonde levensstijl. Dit doen ze met de thema’s Voedsel, Bewegen en Gezond eten. Hiermee willen ze mensen bewegen om zich bewuster te zijn van de keuze van een gezond lichaam en een gezonde omgeving. Voor scholen, bedrijven en instellingen zijn educatielessen beschikbaar over deze onderwerpen.

De eerste projecten voor o.a. De Klimop en het Gemini College gaan aankomend schooljaar van start. In samenwerking met ambassadeurs en sponsoren, maar ook het KNGF werkt de stichting samen aan een programma voor alle leeftijden.

Bewust kiezen voor Gezonde voeding en het tegengaan van voedselverspilling
Onderwerpen die tijdens de programma’s behandeld zullen worden zijn: Voeding,voedselverspilling en bewegen. “Er is veel informatie over voedsel en voedselveiligheid, houdbaarheidsdatum en tenminste houdbaar tot beschikbaar. Waar komt ons voedsel eigenlijk vandaan? Waarom wordt er zoveel voedsel weggegooid? Hoe kan je met weinig geld een goede maaltijd op tafel zetten? Kunnen we ons meer bewust worden van wat we kopen in de supermarkt. Waarom voedsel weggooien als het nog gegeten kan worden.

Waar moet je op letten bij voedsel? Dit soort voorbeelden zullen we met de jongeren gaan bespreken, aldus Elmer Bouwer, bestuurder van de stichting. “Veel veel lichamelijke klachten (ook gerelateerd aan obesitas) kunnen worden voorkomen door de juiste voeding te eten. Het educatieprogramma Voedsel en de Klas en Overvloed aan Voedsel maakt kinderen en volwassen bewust van de invloed die we hebben op voedselverspilling. Aan de hand van een educatiefilm over voedselverspilling laten we aan kinderen zien hoe je beter met voedsel kunt omgaan en zo veel minder verspilt. Door middel van spelletjes en informatie worden kinderen betrokken bij voedselverspilling en wat we er tegen kunnen doen.”

Meer bewegen
Uiteraard is bewegen voor iedereen goed. Kinderen (ook kinderen van ouders met een laag inkomen) volwassenen en de ouderen onder ons. Er is binnen alle groepen sprake van veel overgewicht. Ook binnen de gemeente Ridderkerk is dit een groeiend probleem.

Bar in Balans zet zich in voor de groep minima kinderen, want sporten is namelijk goed voor iedereen. De Stichting voorziet in oplossingen voor de zwakkeren in de samenleving en werkt in samenwerking met o.a. sponsoren aan mogelijkheden voor iedereen om deel te nemen. Het is in belang van iedereen om mensen bewust te maken wat bewegen kan doen voor je fysieke en mentale gesteldheid.” Aldus Bouwer.

Bar in Balans wil voor iedereen de toegang vormen tot gezond bewegen. Kennis over voeding en gezondheid willen we al vanaf jongs af aan uitgebreid uitleggen aan de hand van een educatieprogramma.