Lokaal

Schoorsteenbrand Willemstraat Ridderkerk Slikkerveer

Maandagmiddag 11 maart 2024 is de brandweer rond 17 uur opgeroepen voor een schoorsteenbrand aan de Willemstraat in Slikkerveer. Het gure weer zorgt ervoor dat de open haarden nog steeds bij diverse woningen in gebruik zijn. In dit geval kwam er veel rook uit de schoorsteen terwijl ook in de woning goed te merken was dat er waarschijnlijk brand was in het schoorsteenkanaal.

Nadat de bewoners de klep van de schoorsteen bij de open haard hadden gesloten, om zo weinig mogelijk rook in de woonkamer te krijgen, zijn ze naar buiten gegaan in afwachting van de brandweer. In samenwerking met een ladderwagen is direct een onderzoek ingesteld bij de schoorsteen. Er bleek inderdaad brand te zitten in het schoorsteenkanaal wat alleen geblust kan worden door het kanaal te vegen.

Er wordt dan vanaf boven een ramoneur door het schoorsteenkanaal gehaald. Binnen vangen brandweermensen bij de open haard de brandende resten op die naar beneden komen. Buiten worden de resten dan verder afgeblust. Daarnaast wordt er ook met een warmtebeeld camera gekeken of de warme schoorsteen geen andere delen binnen de woning heeft aangestraald. Als laatste wordt de woning, en die van de buren, gecontroleerd op koolmonoxide. Daarna wordt de woning weer vrijgegeven voor de bewoners.

Een schoorsteenbrand wordt meestal veroorzaakt door vuil wat aankoekt in het kanaal. Daarom is het altijd verstandig om voor het stookseizoen de schoorsteen te laten vegen en regelmatig te controleren of het kanaal schoon is.