Lokaal

Singelkerk en Oudheidkamer trekken veel publiek met Pinksteren

Door het slechte weer tijdens Pinksteren, kon de Pinkstermarkt op zaterdag 8 juni 2019 helaas niet doorgaan.

Dit weerhield de Oudheidkamer en de Singelkerk echter niet om hun geplande activiteiten van start te laten gaan. Vele bezoekers namen deze dag, ondanks het slechte nieuws van de markt, een kijkje op beide locaties.

“We hebben niks te klagen vandaag”, vertelt voorzitter Marten Douma van de Oudheidkamer. Met een trage pas lopen vele geïnteresseerden langs de tafels met sieraden, boeken en jam. “Het is vandaag niet heel anders dan andere jaren. We hebben tafels staan met curiosa, de bekende Blauwkaai koeken en nog veel meer. Ik denk dat we nu in twee uur tijd zo’n 250 bezoekers hebben gehad”, zegt Douma. Volgens hem lijkt het altijd weer op een reünie. “Er komen mensen koffie drinken die je elk jaar terugziet en die zijn er niet alleen om te kijken en te kopen, maar die maken ook een praatje met elkaar.”

Naast de kraampjes, nemen de mensen ook een kijkje langs de wisselexpositie uit de jaren 80. “Medewerkers hebben leuke dingen tevoorschijn gehaald. Oude telefoons, kleren en oude pc’s. Veel mensen lopen rond en hoor je zeggen dat ze het herkennen en hoe geweldig het toen was. Als je die tijd hebt meegemaakt,  is dit zeker een bezoekje waard. Dat kan nog tot 7 juli 2019”, zegt Douma. Hij vertelt ook dat er in de zomer een expositie komt van foto’s over monumenten in Ridderkerk, er in oktober een heruitgave komt van een ansichtkaartboek uit de jaren 70 en aan het eind van het jaar weer een familiedag zal plaatsvinden. “De ontwikkelingen zijn allemaal te volgen op onze website”, zegt Douma.

Heerlijke drukte

Achter de tafel vol met servies staat Anneke Nugteren van het collectiebeheer van de Oudheidkamer. “We verkopen vandaag allerlei huishoudelijke voorwerpen. Van kristal tot antiek. Deze hebben we door de jaren heen verzamelt.” Nugteren zegt dat het qua opkomst niet tegenvalt. “Het is niet wat we verwacht hadden, maar ik vind het nog heel erg meevallen.”

Intussen is het bij de Singelkerk ook flink druk. “De opkomst hier is eigenlijk boven verwachting”, zegt Gerard Rijwijk, penningmeester van de zendingscommissie. Het oorspronkelijke idee van de Singelkerk was om met een tiental kramen op de singel te staan. “Dat ging helaas niet door, dus hebben we alles uitgestald rondom de kerk. Ieder jaar organiseren we een markt in Obadja in mei, maar omdat het gebouw nu gerenoveerd wordt, besloten we het met de pinkstermarkt te combineren.” Rijswijk beschrijft het als een heerlijke, rommelige drukte. “We verkopen bijvoorbeeld tweedehands boeken, spullen en snoep, maar mensen kunnen ook de kerk van binnen bezichtigen en er is orgelspel. Genoeg te doen dus.” De opbrengst gaat naar echtparen die namens de gemeente worden uitgezonden. “We hebben nog niet echt een idee over de opbrengst, maar we hopen toch op een paar 1000 euro”, zegt Rijsdijk.

Lieflijke sfeer

Bij de ingang van de Singelkerk staat Belia van der Waal (12) snoep te verkopen. “Ik verkoop snoeprollen en wilhelminapepermunt. De sfeer is gezellig en je kunt lekker met mensen kletsen. Ik doe dit al een aantal jaar en volgend jaar ben ik er ook zeker bij”, zegt ze. Sommigen vinden het zo gezellig dat ze uren kunnen blijven rondhangen. “Ik ben met mijn vriendin gekomen, want die houdt van sieraden. Het is geweldig hier, een hele lieflijke sfeer”, vertelt een bezoeksters. Ook het zusje en de vriendin van Belia praten enthousiast: “Het is heel gezellig, maar we zouden het wel leuk vinden als het volgend jaar in Obadja kan. Daar is meer ruimte, dus nog meer plezier.”

De website van de Oudheidkamer is www.oudridderkerk.nl. Hier is meer informatie te vinden over de exposities, oude kranten en familiegeschiedenis.

Tekst Willeke Havenaar, Foto’s Erik Jonkman