Lokaal

Som der Treurnis door Jan-Willem Bullée geplaatst in Burgerwissellijst

Donderdag 10 november 2022 plaatste de Ridderkerkse fotograaf Jan-Willem Bullée een kunstwerk genaamd De Som der Treurnis in de Burgerwissellijst van Grand Café Burgerzaken aan het Koningsplein.

Dit kunstwerk bestaat uit negen digitale foto’s, die in Ridderkerk gemaakt zijn en zijn afgedrukt met een High-end inkjetprint op Proline Satin, opgeplakt op Dibond 4 mm door Het Beeldgebouw op een formaat van 600 × 600 mm.


Jan-Willem vertelde het verhaal en de gedachte achter zijn werk. Het is de overpeinzing van waarom de buitenruimte er zo uitziet zoals het er uitziet. Ondanks dat Ridderkerk opvallend groen is en zelfs grote groene gebieden heeft zoals Oosterpark, Gorzen, Ringdijk, Donckse Bos en Crezéepolder (een zoetwatergetijdengebied) is het verder een grote stenen, vervallen treurnis, gevangen in een doolhof van Heras Hekwerk waar het gedroef van de gevels druipt en het slijk der treurnis aan de straten kleeft. Daar klinkt op zich niets leuks aan, maar voor een fotograaf is het natuurlijk perfect om daar een vergrootglas in de vorm van een camera op te leggen om zo de vinger op de zere plek te leggen.

“Hoe de buitenruimte er uitziet heeft zeer veel verschillende oorzaken. Zonder oordeel laat ik zien wat ik zie en met de kleurstelling probeer ik over te laten komen hoe het ruikt, klinkt, voelt. De collectie wordt afgewisseld met foto’s van iets eigenaardigs, grappigs en zelfs iets moois om het wat lucht te geven.
Ik heb gekozen voor een collage van 9 foto’s want RondjeRidderkerk wordt gevormd door de som der delen en niet door één foto. Dat gemeente Ridderkerk hoofdsponsor van de Kunstroute is, maakt het helemaal af.”, vertelt Jan Willem Bullée.

Jan Willem Bullée fotografeert diverse onderwerpen in verschillende stijlen en deze foto’s zijn te zien op zijn website www.W75.nl en op zijn insta: @W75.nl

Foto’s: Erik Jonkman en Jan Willem Bullée