Lokaal

Spannende kinderboeken van Marjo de Vroed

Tijdens het Jeugdboekenfestival in Ridderkerk is Marjo de Vroed een van de signerende auteurs. De Ridderkerkse nam in 2017 afscheid van haar werk in het onderwijs en werd fulltime schrijfster. Ze heeft inmiddels vier boeken op haar naam en twee nieuwe titels op komst: “Ik stuurde een verhaal naar een uitgeverij en kreeg daarop het verzoek of ik er een trilogie van zou kunnen maken.”

Marjo de Vroed debuteerde met “Code Zwart”, het eerste deel over de door haar bedachte Bosdorp Brigade. Het verhaal over drie klasgenoten die als ware detectives sporen nalopen, kreeg een vervolg met het deeltje “Jamboree in gevaar”. Beide boeken zijn in eigen beheer uitgegeven en alleen van het eerste boek zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar.

Voor uitgeverij Hamley Books heeft Marjo het over een andere boeg gegooid. Dat gebeurde nadat ze twee misdaadverhalen voor volwassenen in verhalenbundels had gepubliceerd. “Ik ontdekte dat ik het toch veel leuker vind om spannende verhalen voor kinderen te verzinnen. En bij mijn lezingen op scholen kreeg ik vaak te horen dat ze voor de schoolbibliotheken op zoek zijn naar nieuwe spannende boeken. Boeken in de geest van de Griezelbus en de serie Kippenvel. Ik vind het een eer dat ik door een uitgeverij ben gevraagd om met meer in dit genre te komen” vertelt de schrijfster.

De Ridderkerkse won de Belgische uitgever voor zich met “Het Donkere Visioen”.  Dit boek gaat over een 12-jarige Rowin die alleen woont in een groot huis met een privé kerkhof en de geesten in het huis zijn de enige vrienden die het meisje heeft. Binnen voelt Rowin zich  veilig maar door gebeurtenissen wordt ze naar buiten gelokt. “Het is spannend, maar niet te spannend. Na het lezen kunnen de kinderen gewoon slapen. Ze zullen er niet wakker van liggen” zegt Marjo over dit boek voor de leeftijdsgroep 10 t/m 12 jaar.

Bij het voorlezen op scholen merkt de schrijfster dat kinderen graag willen weten hoe het verder gaat. Dat is ook wat ze bij het schrijven beoogt: “Een boek is goed geschreven als kinderen willen blijven lezen omdat ze willen weten hoe het afloopt. Ze hebben tegenwoordig zoveel afleiding met sociale media. Dan is het mooi dat ze toch nog met hun neus in een boek zitten.”

Voor de volgers van Rowin verscheen in maart van dit jaar “De Gevaarlijkse Strijd”, het tweede deel van de triologie. Het derde deel is inmiddels klaar en verschijnt volgend jaar. Het heeft de schrijfster geen moeite gekost om het oorspronkelijke verhaal uit te werken naar een drieluik. “Ik heb gelukkig een grote fantasie. Ik moest in het verhaal wel wat aanpassingen doen om een vervolg mogelijk te maken.”

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.