Lokaal

Speeltuinvereniging Oostendam bestaat 70 jaar

Speeltuinvereniging Oostendam had afgelopen zaterdag de receptie ter gelegenheid van haar 70-jarig bestaan. Deze receptie was aanvankelijk voor het begin van dit jaar gepland, maar dit viel door corona in het water. Ook konden er het afgelopen jaar geen activiteiten plaatsvinden, maar na de zomervakantie zullen er verschillende festiviteiten zijn.

Het startsein voor deze verlate jubileumviering werd zaterdagmiddag gezet met vijftig mensen (het maximum toegestane aantal) op het terras van het speeltuingebouw. Voorzitter Jo de Vroed sprak de aanwezig leden toe met een korte terugblik op het verleden na ’s ochtends nog een bezoek te hebben gebracht aan het oudste lid. “Zeventig jaar geleden is het allemaal begonnen op 13 augustus 1951 ten huize van de familie Oostdijck. Van die oprichtingsgeneratie is er nog één in leven en wel de nu 100-jarige mevrouw Oostdijck, voor ons tante Lien” aldus de voorzitter die het oudste lid een mooi boeket bloemen aan huis bracht.

De eerste speeltuin was 70 jaar geleden aan de Boekweitstraat, waar alle speeltoestellen waren gemaakt van tweedehands ijzer en het clubgebouw van houten schotten van een scheepswrak. Het huidige onderkomen aan de Tarwestraat (gebouwd met materialen van een kleuterschool uit Bolnes en de voormalige kantine van vv Fluks uit Dordrecht) is volgens Jo de Vroed een stuk steviger: “Beide gebouwen van betonnen systeembouw, het meeste met handkracht afgebroken en opgebouwd. Het is als een bunker gebouwd, niet onderheid en nog nergens een scheurtje. We hebben zelf de fundatie gemaakt met afgekeurde vloerplaten van de Schokbeton. Als het nog een keer afgebroken moet worden dan zal het met dynamiet moeten gebeuren, denk ik.”

Voor Oostendam en wijde omgeving is dit gebouw van grote betekenis geweest. “Honderden festiviteiten zijn er georganiseerden en De Korenbloem is verhuurd geweest aan half Zuid-Holland voor verlovingen, bruiloften en verjaardagspartijen. En vele afdelingen hebben onze vereniging tot grote hoogte gebracht” stelt De Vroed.

Weinig leden uit Oostendam
Bij de oprichting in 1951 had de speeltuin 126 leden (gezinnen), allemaal afkomstig uit Oostendam. Op dit moment staan er slechts 23 Oostendamse adressen op de ledenlijst. “Dat ziet er dus niet fraai uit!” zegt de voorzitter, die vreest voor de toekomst: “Bij ons 50-jarig bestaan in 2001 hadden we 415 leden. Heden zijn dat er ± 250, dus een grote achteruitgang in 20 jaar.”

Vooral de teruggang van leden in Oostendam vindt het bestuur verontrustend. Men hoopt komende winter het tij iets te kunnen keren. Op zaterdag 6 november wil men een inloopmiddag organiseren voor alle bewoners van Oostendam. “Om in gesprek te komen. Ook instanties van de gemeente Ridderkerk gaan we uitnodigen. We hopen dat er meer Oostendammers bij onze vereniging zullen aansluiten, want wij zijn ook de jongste niet meer” aldus de voorzitter.

Het sprak ook uit het afscheid van Plein Kroos, die na 43 jaar besloten heeft om te stoppen met zijn rol in het ONA-team. Dit team met het motto ‘Ontspanning Na Arbeid’ is de trekker van veel activiteiten van de speeltuinvereniging, waaronder dans- en muziekavonden, thema-avonden en soms een complete feestweek. Kroos was vaak de gangmaker achter de microfoon, maar wil het praten nu aan anderen overlaten.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.