Lokaal

Spreeuw de meest getelde vogel tijdens Euro Birdwatch 2019

In de Crezéepolder waren leden van de vogelwerkgroep van natuurvereniging IJsselmonde afgelopen zaterdag 5 oktober actief tijdens Euro Birdwatch, de internationale trekvogelteldag. De Crezéepolder was een van de 160 plekken in Nederland waar vogelaars de vogeltrek in kaart brachten. Euro Birdwatch werd voor de 24e keer georganiseerd en er werd in meer dan 40 landen in Europa en Centraal Azië geteld.

Even voor zonsopgang waren al een tiental vogelaars paraat bij het kijkscherm midden in de polder. Na een hele week van regen, was het zaterdag gelukkig goed weer en besloten veel vogels van de gelegenheid gebruik te maken verder zuidwaarts te trekken, want ook vogels trekken liever bij goed weer dan bij slecht weer. Doordat de vogels niet met tegenwind te maken hadden, trokken ze vrij hoog over, waardoor er ongetwijfeld exemplaren aan de aandacht zijn ontsnapt. Gelukkig waren er wel wolken, waardoor de vogels toch weer beter afgetekend zijn dan tegen een blauwe lucht. Tevens dienen de wolken als referentiepunt voor de vogelaars om elkaar te wijzen op bepaalde exemplaren die wat meer aandacht verdienen. Over heel Nederland waren zaterdagavond meer dan een half miljoen vogels ingevoerd bij de site van www.trektellen.nl, die Vogelbescherming ondersteunde door de scores digitaal te verzamelen.

Landelijk was de spreeuw de meest waargenomen vogel, gevolgd door de kolgans en de vink. Ook over de Crezéepolder was de spreeuw met een aantal van 1144 de vogel met het grootste aantal exemplaren. De kolgans was met 717 exemplaren ook hier tweede, maar de 3e plaats werd opgeëist door de zanglijster met 534 vogels. Landelijk was de zanglijster 5e. Opvallend waren de groepjes gaaien die overtrokken. Het is dit jaar een invasiejaar van deze vrij grote, prachtige bruin-blauwe vogels. Door een goed broedseizoen in het hoge noorden in combinatie met weinig voedsel daar, trekken ze zuidwaarts en kunnen we deze vogel dus wat vaker op onze pindaslingers verwachten deze winter.

De telpost was de gehele ochtend goed bezet en werd ook nog bezocht door deelnemers aan de vogelcursus die anderhalve week daarvoor door de natuurvereniging was georganiseerd. Tot in de middag waren er tellers op de post en in totaal werden er bijna 5000 vogels geteld. Er waren ook enkele krenten in de pap in de vorm van een hoog overvliegende velduil en een kwartet kruisbekken.

Door Hans Mom