StartBlock woningen kant-en-klaar geplaatst Stadhouderslaan Ridderkerk

Aan de Stadhouderslaan in Ridderkerk werd op vrijdag 26 november 2021 een nieuwe mijlpaal bereikt. Nadat de oude portiekwoningen zijn gesloopt, waarbij het bouwmateriaal geschikt is gemaakt voor hergebruik, is met de nieuwbouw begonnen. Wooncompas heeft daarbij niet voor traditionele nieuwbouw in beton gekozen, maar voor de houtbouw van StartBlock. Circulaire starterswoningen die compleet afgebouwd vanuit de fabriek naar Ridderkerk worden vervoerd. Een feestelijk, maar ook uniek moment voor de toekomstige bewoners, omwonenden en voor Wooncompas. 

In de afgelopen maanden heeft StartBlock 32 woningen gebouwd. Niet op de bouwplaats, maar in hun fabriekshal in Emmeloord. De houten woningen werden in de fabriek volledig afgewerkt en onder meer voorzien van een badkamer met sanitair en een keuken met keukenapparatuur. Vervolgens werden de woningen op een vrachtwagen geladen en als compleet huis naar Ridderkerk gereden.

Vanaf de verzamelplaats even buiten de gemeente werden de woningen stuk voor stuk naar de Stadhouderslaan gereden waar de woning op de nieuwe fundering werden gehesen. Uiteraard vergt dit transport een goede voorbereiding en is er een uitgebreid verkeersplan gemaakt om de woningen zo snel mogelijk naar hun eindbestemming te brengen.Duurzame ambities

Om dit bijzondere woonproject te realiseren, ging Wooncompas op zoek naar gespecialiseerde partners die net als zij duurzame ambities nastreven. Zo sloopte New Horizon de bestaande portiekwoningen op een circulaire manier. De door hen ‘geoogste’ bouwmaterialen krijgen daarmee een tweede leven. Voor het redden van de planten en struiken van de sloop ging Wooncompas aan de slag met Struikroven. In plaats van het platwalsen van de tuinen geeft Struikroven samen met omwonenden en de nieuwe bewoners het groen een nieuwe plek in de wijk. En in StartBlock vond Wooncompas een partner die net als zij streeft naar betaalbare, duurzame woningen.Snelle, betaalbare nieuwbouw

Ruggelings geplaatst bieden de 3-laags woningen straks een mooie nieuwe plek aan starters. Door op deze manier te bouwen, kunnen er tweemaal zoveel woningen op dezelfde oppervlakte geplaatst worden als bij traditionele bouw. Ook de snelheid waarmee deze nieuwbouw plaatsvindt is uniek. In totaal duurt het namelijk slechts 10 weken voordat de 32 woningen zijn geplaatst en afgewerkt. Deze manier van bouwen komt daarmee helemaal tegemoet aan de huidige vraag naar snelle, betaalbare en duurzame starterswoningen. Eind november werden de eerste huizen op hun definitieve plek geplaatst. Vervolgens worden er steeds vier nieuwe woningen vanuit Emmeloord naar de Stadhouderslaan vervoerd en op hun plek gehesen. Wanneer alles volgens planning verloopt, staan begin maart 2022 alle 32 woningen op hun plaats.

Foto’s: Eric Harreman en Wessel Dekker