Lokaal

Stichting Bram vertelt over inclusief onderwijs

Stichting Bram kreeg vrijdag 23 juni 2023 bezoek van Tweede Kamer-lid Mariëlle Paul. Ook wethouder Edward Piena was erbij.

Bij basisschool De Botter kregen het kamerlid en de wethouder uitleg over hoe de stichting is vormgegeven en welke (financiële) knelpunten er zijn. Wethouder Edward Piena: “De stichting heeft bewezen dat onderwijs inclusief kan zijn en dat kinderen met en zonder beperking prima samen naar school kunnen. Mooi dat we dit Ridderkerkse succesverhaal kunnen delen met de Tweede Kamer.”

Stichting Bram biedt zorg, begeleiding en onderwijs op maat aan kinderen met een (ernstig) meervoudige beperking vanaf drie jaar. In september 2022 startte er een groep van stichting Bram op het Gemini College. Daarmee maakte de stichting een stap van het basisonderwijs naar het voorgezet onderwijs. Vijf leerlingen stroomden vanuit De Botter door. Er zijn nu twee groepen op OBS De Botter en een groep op het Gemini College.

Stichting Bram

Marjon de Vries is de oprichter van stichting Bram. Haar zoon Bram heeft een ernstig meervoudige beperking. Toen hij drie jaar oud was, gingen Marjon en haar man op zoek naar een goede onderwijsvorm voor hem. Ze vonden het belangrijk dat hij zou opgroeien met leeftijdsgenootjes met en zonder beperking. Bij geen enkele opvang was een gemengde vorm te vinden.

Daarom besloten Brams ouders hem aan te melden bij een reguliere peuterspeelzaal. Daar waren ze enthousiast over zijn komst, mede doordat Marjon besloot zelf mee te gaan als begeleider. In 2013 startte Marjon daarom stichting Bram.

Foto: Gemeente Ridderkerk