Lokaal

Street art in fietstunnels van Dutch Fresh Port

Deze week is kunstenaar Marcus “Gomad” Debie begonnen aan het kleuren van de muren van de fiets-onderdoorgangen van de IJselmondse knoop. 

Beide zijden van de fietstunnels van 50 en 25 meter worden door de internationaal bekende street artist uit Limburg beschilderd met afbeeldingen, die het verleden en heden van de polder Nieuw Reijerwaard (Dutch Fresh Port) verbeelden. Meer dan levensgroot wordt de agrarische geschiedenis verbeeld naast de innovatieve bedrijvigheid die er nu plaatsvindt. Grote handen werken met de planten van vroeger en robotarmen met de hedendaagse producten. Marcus won met zijn ontwerp voor de onderdoorgangen de prijsvraag die de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR) uitschreef in samenwerking met Art Connectors. Dit gespecialiseerde bureau selecteerde drie kunstenaars, die zo’n enorm werk aan zouden kunnen. Debie won het met zijn fotorealistische voorstellingen en verrassende invalshoeken: “Zijn muurschilderingen combineren realistische, grafische en abstracte elementen in een aantrekkelijk kleurenpalet.”

1100 spuitbussen

“Gomad” werkt met een internationaal team van zeven graffitikunstenaars aan dit indrukwekkende kunstproject. Ze moeten de monsterklus in vier weken klaren. Op 1 juli is de officiële opening van de IJsselmondse knoop en belangstellenden moeten dan door de kleurrijke fietstunnels kunnen wandelen. De kunstenaar heeft berekend dat hij zo’n 1100 spuitbussen met verf nodig heeft om zijn verhaal van Nieuw Reijerwaard op de wanden aan te brengen. Een werk met deze afmetingen is lang niet het grootste dat hij heeft mogen realiseren. “De schuine wanden zijn hier mijn grootste uitdaging. Ik heb wel eerder schuine muren beschilderd, maar niet zoals hier. Je moet er met je perspectief rekening mee houden” aldus de kunstenaar uit Sittard.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.