Een groep vastberaden bewoners voert actie om een geliefde boomgaard in Rijsoord te redden. Het Comité Boomgaard maakt zich grote zorgen over de leefbaarheid in het gebied en roept medestanders op om zich bij hun strijd aan te sluiten.
Groene oase onder druk
De boomgaard in Rijsoord vormt een belangrijke groene buffer, maar staat onder druk door de geplande uitbreidingen van onder andere Van der Valk, de Stationstuinen en de ontwikkeling van Nieuw Reijerwaard. Deze projecten zullen niet alleen meer bebouwing, maar ook extra verkeer met zich meebrengen.

De IJsselmondse Knoop kampt nu al met verkeersproblemen, en bewoners vrezen dat sluipverkeer via Barendrecht en de Rijksstraatweg verder zal toenemen.
Slechtste luchtkwaliteit en natuur in gevaar
Een recent onderzoek van Pointer bevestigt de zorgen van het comité: Ridderkerk heeft momenteel de op twee na slechtste luchtkwaliteit van Nederland, terwijl Barendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht op plek acht en negen staan. “En dat terwijl de geplande bouwprojecten nog niet eens gerealiseerd zijn!” aldus de actiegroep. De boomgaard zou juist nu behouden moeten blijven als natuurlijke buffer tegen fijnstof en uitstoot.
Daarnaast is de boomgaard een belangrijk leefgebied voor vogels, insecten en vleermuizen. Recent werden er nog vleermuizen gespot, wat erop wijst dat het gebied rijk is aan voedselbronnen. Het comité wil de biodiversiteit in de komende maanden nauwlettend in de gaten houden en roept natuurliefhebbers op om te helpen bij het in kaart brengen van de aanwezige diersoorten.
Meer steun nodig
Het Comité Boomgaard is groeiende, maar heeft meer steun nodig om hun zaak kracht bij te zetten. Met behulp van social media en een digitale nieuwsbrief willen ze zoveel mogelijk mensen bereiken. “Dit gaat niet alleen om ons, maar ook om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Rijsoord moet leefbaar blijven!”
Mensen die willen helpen kunnen zich aanmelden via boomgaardrijsoord@gmail.com of de Facebookpagina Boomgaard is Bufferzone en Instagram boomgaardvanrijsoord2025 volgen. Daarnaast wordt opgeroepen om foto’s en beeldmateriaal van de boomgaard te delen om de campagne visueel kracht bij te zetten.
De strijd is nog niet gestreden
Er is nog geen definitief besluit genomen over de toekomst van de boomgaard. Het comité ziet dit als een kans om invloed uit te oefenen en roept op tot actie. “Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe groter de druk op de besluitvormers om deze groene long te behouden,” benadrukken Chris Teljeur en Ron Roggeveen, de drijvende krachten achter de actie.
Wordt vervolgd? Dat ligt in de handen van de bewoners zelf.
