Lokaal

Struikelstenen in Ridderkerk-Oostendam voor de familie den Hartog

In januari 2015 is de stichting Stolpersteine Ridderkerk opgericht. Het doel van de stichting is om struikelstenen (Stolpersteine) te laten leggen voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

De eerste Stolpersteine zijn gelegd op maandag 22 februari 2016 ter nagedachtenis aan de familie den Hartog. De stenen in het trottoir zijn gelegd, zijn van Abraham den Hartog, Simon den Hartog, Rosetta Sara den Hartog en Sara Betrina den Hartog.De eerste 4 stenen zijn gelegd voor het huis waar de familie Den Hartog heeft gewoond, toenmalig adres D50 en nu Damstraat 25 te Ridderkerk-Oostendam.


Het gaat niet om deze stenen, maar om de herinnering wat deze Joodse familie is overkomen, om die levend te houden. Zodat jongere en oudere mensen weer zullen weten, wat de reden is dat deze familie geen plaats meer heeft binnen onze gemeenschap.

Maandag 26 juni 2023 werden de laatste 4 struikelstenen neergelegd. De struikelstenen voor de volgende personen worden gelegd in het trottoir door:

  • Cathy van Beek; zij legde de steen voor Elisabeth den Hartog (directrice van het Joodse ziekenhuis in Rotterdam);
  • Jan van Belzen; hij legde de steen van Henri Frank, e.v. Stijntje Frank-den Hartog;
  • Burgemeester M. Oosterwijk; hij legde de steen van Stijntje Frank-den Hartog;
  • Leerlingen uit 2 c2: een van hen legde of samen leggen ze de steen voor Betrina Regine den Hartog.


Er waren toespraken van wethouder Peter Meij, voormalig burgemeester Jan van Belzen en burgemeester Marco Oosterwijk. De aanwezigen scholieren van Scholengroep Driestar Wartburg, locatie de Swaef, droegen een gedicht voor en legden witte rozen bij de Stolpersteinen.


Foto’s: Wessel Dekker