Studiedag orkest en drumband Harmonie Slikkerveer

Na lange tijd in slechts kleine groepen in het clubgebouw te hebben gerepeteerd, bruiste afgelopen zaterdag 9 oktober het repetitielokaal en de kantine weer vol leven. Een gezellige drukte van orkest- en drumband leden die een studiedag hadden.  Met als doel te zorgen voor nieuwe muzikale inspiratie, motivatie en verstevigen van de onderlinge band kan na afloop uit de reacties van de leden in ieder geval geconcludeerd kan worden, dat het een leerzame en gezellige dag was en dat iedereen tevreden terugkijkt .  

Onder leiding van gast instructeur/docent Martijn Vogelaar, sergeant majoor bij Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers, begon de drumband de dag in het repetitielokaal van Harpe Davids aan de Kerkweg in Ridderkerk. Dit terwijl het orkest haar repetitie om 10.00 uur startte in het eigen muziekcentrum aan de Prinsenstraat in Slikkerveer onder leiding van vaste dirigent Jurgen Nab. Dat iedereen er zin in had bleek wel uit de concentratie en focus van de muzikanten en tamboers tijdens de repetities. 


De dag werd onderbroken met een door Carola en Wilma verzorgde gezamenlijke lunch in het eigen muziekcentrum. 

Terwijl de drumband de repetitie in de middag voortzette aan de Kerkweg, splitste het orkest zich in de groepen om diverse workshops te volgen van beroepsmusici zoals Pierre Volders ,solotrombonist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest , Jacco Groenendijk, tweede trompettist bij het Concertgebouworkest en Willem van  Merwijk, lid van het Nederlands Blazers Ensemble. Met dank aan basisschool De Reijer kon elke groep een plekje vinden zonder dat men elkaar in de weg zat.

De workshops bleken een aangename afwisseling te zijn op het “normaal” repeteren.  Per instrumentengroep werd op relaxte wijze weer eens de basis van houding, ademhaling, zuiverheid en speelwijze geoefend. Zowel de beginners als de meest ervaren muzikanten konden hierdoor hun vaardigheden weer eens ophalen. Door zowel de orkestleden als de professionals werd de middag dan ook als zeer  instructief ervaren. 

Terwijl de drumband, vermoeid van het harde werken om 16.00 uur de muzikale middag afsloot en kon gaan genieten van een drankje, begon het orkest nog met de laatste repetitie van de dag.  De resultaten van de workshops waren direct te horen in de klank van het orkest ondanks dat ook hier de vermoeidheid begon op te spelen. 

Om de dag helemaal compleet te maken, werd deze afgesloten met een gezamenlijk Chinese/Indische maaltijd in de kantine van het muziekcentrum. 

Met iedereen weer bij elkaar, bleek toch maar weer dat Harmonie Slikkerveer een bruisende vereniging is en steeds op zoek naar nieuwe initiatieven om muzikaal en sociaal uitdagingen aan te gaan. 

Door Ronald Willemstein
Foto’s: MH-S, Erik Jonkman