Lokaal

Summer Event 2018 in Rijsoord

Op woensdag 20 juni 2018 werd in Rijsoord, door middel van een Summer Event, het feit herdacht, dat van 1888 tot 1914, schilders van over de hele wereld naar Rijsoord kwamen om hier het landschap te schilderen en de Rijsoordenaaren te portretteren.

Dit gebeurde door leerlingen van het Farel College, die onder toezicht van hun docenten op diverse plekken in Rijsoord tekenden en schilderden.
Zij schilderden het landschap en mensen, die zich voor deze gelegenheid in ouderwetse kledij gekleed waren. Ook was er een groepje leerlingen actief op een platbodem, van waaruit zij de tekenden en schilderden. Mensen konden zich ook opgeven om aan dit evenement mee te doen. De resultaten van deze actie werden tentoongesteld in een expositie in Ross Lovell, die door wethouder Marten Japenga werd geopend. Het is de bedoeling, dat dit Summer Event een jaarlijkse traditie wordt in Rijsoord, die ieder jaar in juni plaats gaat vinden.

Een schilderes met schilders spullen, gefotografeerd op de Rijksstraatweg. Dit is een foto uit het archief van de Stichting Oud Ridderkerk.


Het feit dat de kunstenaars naar Rijsoord kwamen was voornamelijk te danken aan John H. Vanderpoel, die in Chicago woonde en daar les gaf aan de School of the Art Institute of Chicago
Doordat hij in Rijsoord familie had wonen, kwam hij hier regelmatig. om te schilderen en hij vertelde hierover aan zijn leerlingen ,die hierdoor enthousiast geworden ook naar Rijsoord kwamen. Zij logeerden in Hotel Pension G. Vink (het hedendaagse restaurant Ross Lovell en Pension Noorlander.

Op de eerste verdieping van Hotel Pension Vink, was een ruimte als schildersatelier ingericht. Hier kwamen schilders uit Amerika, Duitsland, Frankrijk, Engeland bij elkaar om hun schilderijen te maken. Deze schilders namen deze schilderijen mee naar huis, waardoor deze schilderijen van het Rijsoordse Landschap en mensen over de hele wereld werden verspreid.
Kunsthistoricus Alexandra van Dongen doet met een werkgroep al jarenlang onderzoek naar de schilders, die in Rijsoord werkzaam zijn geweest. Zij zoeken naar informatie over deze schilderijen via het internet. Een moeilijkheid hierbij is dat de spelling van Rijsoord veranderd is en de buitenlandse schilders soms de naam van Rijsoord verkeerd spelden, zo is er in Amerika Rijsoord gespeld met een t op het einde van de naam).

Foto’s: Erik Jonkman