Lokaal

Tante Lien Oostdijck is op 102-jarige leeftijd overleden

Op zaterdag 3 februari 2024 is op 102-jarige leeftijd ’tante’ Lien Oostdijck overleden.

Tante Lien was samen met haar man Sjaak, die al eerder is overleden, nauw betrokken bij de oprichting van de ‘Waardetour’. Later werd dit de bekende Jeugdwielertour 3×2. Tante Lien was een vrouw met een brede lach en een hart van goud. Tot een jaar geleden was ze altijd wel ergens bij 3×2 te vinden. Langs de weg of bij een zwembad en de finale in de Fakkel.

Geboren in Charlois

Een fenomeen in Ridderkerk, zeker onder de fietsende jeugd en haar aanhangers. Ze is geboren in Charlois onder de naam Lientje Breman, maar ze is grootgebracht aan de Oranjeboomstraat.  Op 19-jarige leeftijd begon zij een naaiatelier in IJsselmonde. Even later begon de Tweede Wereldoorlog.

In die tijd leerde zij haar latere man Sjaak Oostdijck kennen, dat was “op de gym”. Turnen en gym was helemaal het leven voor hen samen. Lien heeft nog les gegeven aan het Volksbelang in Bolnes. Het “uitje van het jaar” waren de uitvoeringen van “Olympia” in de Electrozaal in Slikkerveer.

Verloofd in de oorlog

In 1942 verloofde zij met Sjaak, 8 januari 1947 trouwden zij en gingen bij haar schoonfamilie boven wonen, omdat er geen woningen beschikbaar waren na de oorlog. In 1949 kregen zij een woning in Oostendam, dat kon vrij snel omdat Sjaak politieman was.

Alweer 53 jaar geleden stond Tante Lien Oostdijck (zoals zij bekend staat in Ridderkerk) met onder andere haar echtgenoot wijlen Sjaak Oostdijck aan de wieg van de JeugdWielertour 3×2 in Ridderkerk. Nog altijd is de naam Oostdijck synoniem voor 3×2.

De Waardentour

Het was al in het jaar 1949, zo vertelt Sjaak Oostdijck in een video opname voor RTV Ridderkerk in 1989, dat de eerste plannen gemaakt worden voor wat wij nu kennen als 3×2. Een ronde voor jongens, op de fiets, vertelt Sjaak Oostdijck voor de camera. Het zou de Waardentour gaan heten. Het grootste verschil tussen de Waardentour en 3×2 was dat de organisatie 3×2 zelf voor de jeugd zorgde, bij de Waardentour moesten de sponsors hier zelf voor zorgen. In 1965 was het niet meer mogelijk de Waardentour te organiseren omdat er geen sponsors meer voor te krijgen waren.

Liggend in het gras

Tante Lien heeft veel voor de organisatie betekend. Zo is zij jaren lid geweest van de jury, die onder andere het gedrag van de kinderen beoordeelde. In 1990 vertelt zij het volgende hierover aan Radio Ridderkerk: “ze zagen ons eigenlijk nooit, we lagen langs een dijk in het gras. Of we zaten bij iemand binnen en die mevrouw wist het elk jaar al. Dan stond de deur open en dan zei ze: ik heb pannenkoeken gebakken hoor, neem maar voor iedereen mee… Het was gewoon enig, ik zo’n fijne tijd gehad.“

Zo lang mogelijk betrokken

Ook na het beëindigen van haar actieve periode voor 3×2 is zij altijd betrokken gebleven. Zo heeft zij ervoor gezorgd dat na het overlijden van haar man jarenlang de Sjaak Oostdijckschaal werd uitgereikt aan iemand die dat jaar veel voor 3×2 had betekend, en heeft zij nooit een bezoekje aan de jeugdwielertour of aan de  finale overgeslagen. Zij was een echte mascotte.

Lien Oostdijck werd bijna 103 jaar. Haar laatste jaren woonde zij in De Blije Borgh in Hendrik-Ido-Ambacht.

Door: Aad Hoogendijk