Lokaal

Tewaterlating politieboot De Waal

Op vrijdag 8 juni 2018 vond de te water lating van de nieuwe politieboot op de Waal plaats. Met de ingebruikname van deze nieuwe boot kan het toezicht en de handhaving op de Waal worden geïntensiveerd. Dat is een lang gekoesterde wens van omwonenden en gebruikers van de Waal én van de verschillende gemeenten.

De gemeenten Ridderkerk, Zwijndrecht, Barendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht besloten tot aankoop van de boot, die het politiebureau van Ridderkerk als thuisbasis heeft.

Burgemeester Anny Attema van Ridderkerk stelde de boot officieel in gebruik, in het bijzijn van burgemeester Domici Schrijer (Zwijndrecht) en de wethouders André Flach (Hendrik-Ido-Ambacht) en Peter Luijendijk (Barendrecht).

Het beter kunnen handhaven van de regels die op en rond de Waal gelden, is een langgekoesterde wens van de politie, de omwonenden en de vier gemeenten rond de afgedamde rivier.

Op de Waal varen sommige boten veel te hard, en er wordt soms zelfs gewaterskied. Vaak wordt geen rekening gehouden met zwemmers en vogels die op hun nest eieren uitbroeden. Al jaren is dit een grote ergernis. Op de Waal mag maximaal 6 kilometer per uur worden gevaren. Wie zich niet aan de regels houdt of zich niet netjes gedraagt, wordt daarop aangesproken door de politie en toezichthouders van de vier gemeenten.

De politie maakte hiervoor tot nu toe gebruik van een boot van Waterschap Hollandse Delta, maar die is niet altijd beschikbaar. Doordat het ergens anders vaak veel drukker is, was er relatief weinig toezicht op de Waal. Met de nieuwe boot komt daar verandering in: deze wordt alleen ingezet op de Waal.

Patrick Sepers is een van de wijkagenten die vanaf nu gevaarlijke situaties vanaf het water in de gaten houdt. Via twitteraccount  @toezicht_waal is te volgen wat de politieteams op hun vaartochten tegenkomen.

Omdat de Waal de gemeenten Barendrecht, Ridderkerk, Zwijndrecht en Hendrik-Ido Ambacht doorkruist waren alle burgemeesters en portefeuillehouders uitgenodigd voor de te water lating.

Wijkagent Patrick Sepers gaat de boot straks besturen en zal ook op 8 juni aan het roer staan. Hij is vastberaden, door meer aanwezig te zijn op het water én op social media, het contact met de omgeving te verbeteren en een betere woon- en leefomgeving te creëren.

Burgemeester Anny Attema van de gemeente Ridderkerk gaf een korte speech tijdens de gelegenheid.

Foto’s: Erik Jonkman