Lokaal

Terugblik feestelijke Cultuursafari in Ridderkerk

Van woensdag 21 t/m vrijdag 23 november 2018 vond er weer een Cultuursafari plaats in Ridderkerk. Tijdens deze dag maakten eerstejaars leerlingen van het voortgezet onderwijs kennis met het aanbod aan kunst en cultuur in Ridderkerk. Op de fiets gingen leerlingen langs verschillende culturele organisaties en afsluitend was er een groot feest in De Loods. Afgelopen jaar hebben Ridderkerkse scholen voor het eerst meegedaan aan de Cultuursafari in Ridderkerk, en dat smaakte naar meer! 299 leerlingen van het Farelcollege en 100 leerlingen van het Gemini College uit Ridderkerk deden deze editie mee. Het Maximacollege gaat later in het schooljaar op Cultuursafari.

Kennismaking met culturele organisaties

De Cultuursafari is voor eerstejaars leerlingen van het voortgezet onderwijs. Het doel van de Cultuursafari is om leerlingen kennis te laten maken met vier culturele organisaties in Ridderkerk: de Bibliotheek AanZet, Building-Arts, De Loods en Muziekschool Ridderkerk. De leerlingen ervaren kunst en cultuur door te kijken en zelf actief mee te doen. Het Servicebureau Onderwijs&Cultuur organiseert de Cultuursafari in samenwerking met de culturele organisaties en bedankt de gemeente Ridderkerk voor het mogelijk maken van deze Cultuursafari in Ridderkerk. 

Het programma: 

Building Arts
Building Arts staat voor kunst als middel en biedt een plek voor alle kinderen en jongeren in Ridderkerk om zich te kunnen ontwikkelen in hun eigen talenten. Ter kennismaking met Building Arts ontdekten de leerlingen spel en improvisatietheater: op een speelse manier moesten ze fysiek aan de slag, snel improviseren en durfden sommigen zelfs een kleine scene te spelen!

Muziekschool Ridderkerk
De Muziekschool is al jaren een begrip en niet weg te denken uit Ridderkerk. Individuele lessen, groepslessen, bandjes, orkesten en fanfares. Instrumenten, zang of talent ontwikkeling: bij de muziekschool kun je kiezen uit meer dan 60 verschillende cursussen. Tijdens de Cultuursafari maakten de leerlingen kennis met verschillende instrumenten en hoe je deze kunt bespelen. Onder begeleiding van twee superenthousiaste vakdocenten zetten ze hun eerste stappen als muzikant. In drie kwartier lukte het elke groep om samen een beginnend bandje te vormen.

Met de hele klas een band vormen bij de Muziekschool Ridderkerk

de Bibilotheek AanZet
De Bibliotheek AanZet is in Ridderkerk de lokale, multimediale en vrije toegangspoort tot kennis en cultuur. De bibliotheek biedt graag een energieke en inspirerende plek waar je anderen kunt ontmoeten, je volop kunt ontspannen, de wereld om je heen kunt ontdekken en je talenten kunt ontwikkelen. Tijdens de Cultuursafari kropen de leerlingen in de rol van een ‘boekvlogger’. Steeds meer jongeren worden bekend door hun boekenvlogs op YouTube, en tijdens het bezoek aan de bibliotheek gingen de leerlingen vanuit een thema zelf aan de slag met een iPad en microfoon. Zo maakten ze hun eigen filmpjes, wat soms nog best wel lastig bleek.

Leerlingen aan de slag in Bibliotheek AanZet

De Loods
De Loods is het pop- en cultuurpodium, jongerencentrum en dé ontmoetingsplaats voor jongeren in Ridderkerk. Tijdens de cultuursafari maakten de leerlingen kennis met de activiteiten van De Loods en ontdekten ze tijdens workshops hun eigen dj-skills. Om de beurt mochten ze even zelf achter de draaitafels en ontdekten ze of ze het talent hebben om een grootse DJ te worden.

Breakdance-optreden in De Loods

Feest in De Loods
De dag werd met alle groepen gezamenlijk afgesloten met een feest op de plek waar dat het beste kan in Ridderkerk: in jongerencentrum De Loods. Twee breakdancers lieten hun indrukwekkende skills zien en nodigden daarna de leerlingen uit om hun eigen dansmoves te vertonen. Alle voetjes gingen van de vloer en ontstonden heuse dancebattles. Een feestelijke afsluiting van de Cultuursafari.

Foto’s: Liesbeth de Boer