Lokaal

Terugblik herdenking Lancaster 2023

Op donderdag 22 juni 2023 vond de jaarlijkse herdenking bij het Lancaster-monument aan de Rijksstraatweg plaats.

Burgemeester Marco Oosterwijk hield een toespraak en legde samen met kinderburgemeester Meike Oosterwijk een krans. Dat deed ook Elsa van Gelderen namens The Royal British Legion. Leerlingen van basisschool De Piramide, die het monument sinds 2005 heeft geadopteerd, droegen gedichten voor en plaatsten witte rozen in de koepel om het monument.

De herdenking vond plaats op de plek waar in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, een Britse Lancaster-bommenwerper is neergestort. Op het monument staan de namen van de omgekomen bemanningsleden.

Burgemeester Marco Oosterwijk riep in zijn toespraak de vraag op of herdenken nog wel zin heeft, tachtig jaar na dato. Daarna noemde hij de namen van de omgekomen Britse en Canadese bemanningsleden. “Het noemen van deze zes namen is, denk ik, het beste antwoord. Want deze zes mannen gaven hun leven. (…) Zouden we dat ooit moeten vergeten? Dat lijkt me van niet. We moeten het herdenken, ieder jaar weer. Want dankbaarheid kent geen tijd of einde.’’

Ylonka Zuidgeest, docent van basisschool De Piramide, sloot zich aan bij de woorden van de burgemeester. “Op dit moment, dat wij hier bij het Lancastermonument herdenken en ons realiseren dat Oekraïne lijdt, is het meer dan ooit belangrijk om te beseffen dat we moeten blijven herdenken.’’

Muziekvereniging Harpe Davids werkte mee aan de plechtigheid. Het korps speelde onder andere de volksliederen van Engeland, Canada en Nederland.