Lokaal

The Making of 3D Street Art Festival in Winkelhart Ridderkerk

Deze week een heel bijzonder kunstfestival in het Winkelhart van Ridderkerk. 3D straattekeningen met dieptewerking die voor een verrassend effect zullen zorgen. Kunstenaars uit binnen- en buitenland geven van donderdag 20 t/m zaterdag 22 juni 2019 het Winkelhart een ander, verrassend, en kunstzinnig straatbeeld.

De 3D straattekeningen vergen wel een verdere toelichting over hoe je deze tekeningen het beste kunt zien.

Gregor Wosik en Anna Mrzyglod (Duitsland en Polen) zijn toppers op het gebied van 3D Street Art. Zij hebben al vele projecten over de gehele wereld uitgevoerd en Gregor staat zelfs in het Guinness Book of Records voor de grootste 3D tekening, van 2600 m2, ooit. Nu hebben ze op het Sint Jorisplein een 3D tekening gemaakt die de naam van het plein eer aandoet. Met Sint-Joris en de Draak is daar een eigen interpretatie van de legende gegeven.

Om de tekening goed te kunnen zien moet men wel op het juiste en aangegeven punt gaan staan. Slechts vanaf dat punt is de tekening goed te zien. Maar om het volle effect van 3D te kunnen zien moet je een (smartphone) camera meebrengen, dan kan men door de lens de diepte goed waarnemen. Met het blote oog nemen de hersenen een 3D effect maar beperkt waar. In een bioscoop doe je daarvoor een speciale bril op.

Nog leuker is het om interactief op de foto te gaan om op de plek te gaan zitten waar Anna op één van de foto’s in de hals van de draak is gaan zitten. Probeer de mogelijkheden maar eens uit.

In de Jorishof werkt Maureen Kolhoff (kunstacademie in Schotland) in opdracht van de Hema aan een passend kunstwerk.

Op nog 5 andere plekken zullen Rianne te Kaat (Nederland), Ketty Grossi en Valentina Sforzini (beiden Italië) van donderdag t/m zaterdag werken, in de opdracht van BIZ Winkelhart Ridderkerk, aan zeer bijzondere kunstwerken.

Zaterdag 22 juni is er nog een extra reden om langs te komen, want dan zullen er nog twee schilders langskomen die vele op hilarische wijze op het verkeerde been zullen zetten. Maar vooral; vergeet je camera niet en ga op het juist punt staan!

De volgende tips helpen:

  • Sta op de aangeven plek.
  • Knijp één oog dicht gedurende minimaal 30 seconden. Het 3D effect vormt zich dan langzaam.
  • Nog beter, neem een camera en hou deze horizontaal en neem dan een foto. Hoe breder het beeld, hoe meer en beter 3D effect.
  • Kom op het moment dat de tekening optimaal in de zon ligt zonder schaduw van de omgeving of bij wat bewolkt weer.
  • Laat iemand een foto met u zelf op de foto maken en volg de aanwijzingen van de fotograaf zodat u interactief op de foto staat. Denk bijvoorbeeld hoe mensen een foto van de toren van Pisa nemen om met hun hand het omvallen van de toren te voorkomen. Experimenteer met verschillende plekken.

Foto’s: Wessel Dekker