Lokaal

The Vault released spanned debuutalbum

De Ridderkerkse progressive rock band The Vault brengt op maandag 14 oktober 2019 haar debuut-album ‘Chapter I: Glass Tides’ uit. Het album is dan op alle grote online platformen zoals Spotify, Youtube, Soundcloud en iTunes te beluisteren.

Ondanks dat zowel de band als de release voor de buitenwereld misschien uit het niets op lijken te doemen, werken de oprichters Ernst-Jan Buijs & Niels van Kessel al meerdere jaren naar dit moment toe. Het concept wat de mannen uit Ridderkerk neer hebben gezet bestaat dan ook uit meer dan alleen de muziek. Het conceptalbum vertelt een groots post-apocalyptisch verhaal, waarbij elk nummer je verder meevoert in deze fictieve wereld vol spectaculaire gebeurtenissen.

In gesprek met Ernst-Jan Buijs blijkt dat de muziek al vrij snel een grote plek kreeg in het dagelijkse leven van de makers. ,,Niels en ik kwamen iets meer dan 10 jaar geleden bij elkaar in de klas op de middelbare school. Op dat moment speelde we beide gitaar en kregen we les van dezelfde gitaarleraar (Mark, de zanger op ons album). Tijdens de lessen op school zat ik vaak (nogal irritant) op de tafels te tikken en op een dag stelde Niels voor om de drums eens te proberen. Ik weet nog dat hij me in de pauze 1 basic beat leerde en zo gingen we de oefenruimte in. We begonnen al snel fanatiek en consequent te repeteren en zo ontstond onze eerste band The Deep, waarmee we meteen bonnen met het schrijven van eigen muziek. We traden regelmatig op en behaalde onder andere de finale van de grote prijs van Dordrecht.’’, vertelt Ernst-Jan.

,,Van 2013 tot 2019 heb ik ook in de Dordtse Stonerrock band Stone Golem gezeten, waarbij het hoogtepunt de albumrelease (van album 2) in februari 2019 was. Maar ook het spelen op verschillende festivals zoals Wantijpop behoorde tot de hoogtepunten. Stone Golem heb ik helaas moeten verlaten, omdat ik momenteel een ‘nomadisch’ leven leid en samen met mijn vriendin in een camper fulltime Europa rondreis’’, aldus Ernst-Jan, die ten tijde van het interview in Frankrijk was aanbeland.

Doordat het eerste album slechts de inleiding van het verhaal is, is de band achter de schermen alweer druk bezig aan de volgende stappen. ,,Voordat de mix van het eerste album af was lagen de nummers voor het tweede album alweer klaar.” vertellen Niels & Ernst-Jan, die samen het gehele album hebben geschreven, ingespeeld, opgenomen en gemixed. De twee schakelde voor de zangpartijen hun goede vriend en oud-muziekleraar Mark Stevens van de Dordtse band Stone Golem in en hadden door de samenwerking met de Popcentrale (Dordrecht) de perfecte plek gevonden om het album op te nemen.

,,Onze focus ligt nu op het creëren van Chapter II. Alle nummers daarvoor zijn al geschreven en ook zijn we al gestart met de opnames voor dit 2e album. Het zou ontzettend gaaf zijn als we eind volgend jaar al het volgende album kunnen uitbrengen, maar het maken van een album duurt altijd langer dan verwacht. Uiteindelijk willen we onze nummers wel live gaan spelen, maar er zijn voor nu nog geen concrete plannen. Naast het schrijven van nieuwe muziek richten we onszelf natuurlijk ook op het vergroten van onze bekendheid online en het opbouwen van een fanbase. Hiermee hopen we in de toekomst ook makkelijker optredens te kunnen scoren’’, gaat Ernst-Jan verder.

Blijven jullie als The Vault gefocust met zijn tweeën en is Mark alleen voor dit album voor de vocals ingezet of smaakt de samenwerking naar meer ?
,,De samenwerking met Mark is (zoals we hadden verwacht) een enorm succes gebleken. We zijn niet alleen erg tevreden over zijn zangpartijen op het eerste album, maar ook de enorme inzet en natuurlijk de gezelligheid om dit project samen met een vriend te kunnen doen. Ik heb natuurlijk al even gepolst of Mark er ook voor open staat om mee te werken aan het tweede album en dat zit gelukkig goed! Mark zal dus ook te horen zijn op het tweede album (en wat ons betreft ook op de albums die erna volgen ;), vervolgt Ernst-Jan.

,,Niels en ik blijven de nummers wel met z’n tweeën schrijven, samen gaat schrijven als een trein en zitten we ook helemaal op 1 lijn qua visie en invulling van het geheel. We willen na de release van het eerste album steeds meer delen over het achterliggende verhaal, hopende dat de nummers voor de luisteraars nog meer diepgang en betekenis krijgen. Zo betekent onze bandnaam “The Vault” letterlijke de kluis en is het een enorme bunker waar een complete bevolking noodgedwongen leeft sinds de apocalyptische gebeurtenissen die voorspeld waren in de ’Blood Moon Prophecy’. In het eerste hoofdstuk worden niet alleen de gebeurtenissen beschreven die op die historische dag plaatsvonden, maar wordt ook de aanleiding duidelijk. Voor de overlevenden is het leven in The Vault zwaar en niet iedereen kan wennen aan deze nieuwe, ondergrondse wereld. Het verhaal van een aantal Vault ’inwoners’ zal worden vertelt in de hierop volgende chapters. Dit is heel kort door de bocht de setting, we hopen dat het verhaal in de toekomst in meer detail kan worden ervaren, ook op een andere manier dan alleen muziek. Zo kijken we ernaar uit om het concept later met andere creatievelingen te delen, zodat het door middel van andere kunstvormen vertelt kan worden en hopelijk ooit zelfs kan verschijnen in de vorm van een boek(en reeks). Dan komt het hele concept pas echt tot leven en dat zou fantastisch zijn. Qua songteksten kiezen we ervoor om het verhaal in een wat indirectere vorm te brengen. Zo kan de luisteraar met zijn/haar eigen fantasie de situatie schetsen of de lyrics betrekken op zijn/haar eigen leven. Teksten ontstaan bij ons ook vaak door persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen. Je zou dus kunnen zeggen dat er meerdere ’lagen’ aanwezig zijn in de teksten’’, licht Ernst-Jan Buijs alvast een tipje van de sluier op.

De muziek is geïnspireerd door bands als Muse, Coheed & Cambria en The Dear Hunter, maar luisteraars horen ook overeenkomsten met andere bands zoals Radiohead en Porcupine Tree. Vanaf 14 Oktober 2019 is het volledige album te beluisteren op alle grote online muziekplatformen zoals Spotify, iTunes en Soundcloud.

Ga naar www.TheVaultBand.com voor de directe links en meer informatie.