Theo en Jesper rijden 2500 km in barrel voor Robin Visser Stichting

Volgend jaar vindt op 25 januari een winterse rally plaats door diverse Oostblok landen. Deze rally staat beter bekend als de Carbage Run. Verschillende teams rijden in een barrel van een auto 2500 kilometer ten behoeve van een goed doel. Ridderkerkers Jesper Mauritz en Theo Zondervan zullen deze uitdagende tocht maken namens de Robin Visser Stichting

Tijdens de rally rij je over de mooiste en meest uitdagende wegen van Europa met een auto die niet meer dagwaarde heeft dan €500. “Behalve dat de auto een barrel is, is het ook de bedoeling dat we hem zo gek mogelijk aankleden”, zegt Mauritz. De tocht duurt 5 dagen en beslaat 2,5 duizend kilometer. “Je zit gemiddeld op 2500 meter hoogte midden in de sneeuw en rijdt 500 kilometer op een dag. Vorig jaar heb ik al een keer meegedaan. Toen gingen we de Scandinavische kant op. Dat was echt fantastisch”, zegt Mauritz. De route loopt dit jaar door Duitsland, Tsjechie, Slowakijke, Oekraïne en Polen.

De auto waarmee ze gaan rijden is een Daihatsu Terios, een kleine SUV. “Je hebt zat auto’s van voor 1999 die verdrietig in een hoekje staan dus die kun je zo meepakken.” Elk jaar doen er zo’n 400 auto’s en 800 mensen mee. “Stel dat er onderweg iets stukgaat, dan helpen deelnemers elkaar. Bijvoorbeeld met ductape en tiewraps”, zegt Zondervan. Mauritz vertelt hoe hij vorig jaar moest improviseren. “Toen heb ik een uitlaat gemaakt met een bierblikje. Dat is wel een uitdaging.”

Opdrachten

Volgens de heren is het wel handig als je een beetje verstand hebt van auto’s en techniek. “Hoewel het ook leuk en juist uitdagend kan zijn als je weinig weet en stil komt te staan. Dan moet je met je mederijders kijken hoe je verder komt”, zegt Mauritz. De rally kent geen winnaar op basis van snelheid. De winnaar wordt eerder bepaald aan de hand van de gekste auto en de punten die je krijgt voor het uitvoeren van opdrachten. “Je kunt kiezen of je ze wilt doen. Elke dag heb je een aantal opdrachten, bijvoorbeeld het eten van een gerecht bij lokale mensen of met ze op de foto gaan. Zo leer je andere culturen kennen”, zegt Mauritz. 

Met de huidige coronacrisis is het nog wel de vraag of de rally volgend jaar doorgang vindt. “We voorzien voor 2021 nog geen problemen, maar we moeten afwachten. Er komt volgens de organisatie in ieder geval geen afstel, enkel uitstel”, zegt Mauritz. De stickers voor de auto zijn in ieder geval al geregeld. “Er was een reclamebureau dat het wel leuk leek om onze auto vol te plakken met stickers. Het eindresultaat zie je in januari als we door het dorp heenrijden.”

Goed doel

Het goede doel dat de heren kozen is de Robin Visser Stichting. In 2017 kreeg de jongen Robin Visser een verkeersongeval waarvan het herstel nog altijd traag is. In Antwerpen kan hij een speciale therapie volgen die zijn revalidatie bevordert, maar dat kost geld. “Daar rijden wij voor. Mensen kunnen via de Facebook of website van de stichting doneren en ons blijven volgen. We zitten nu op de €354 euro, maar hopen met deze actie nog veel meer op te halen. Het bedrag komt dan geheel ten goede aan Robin”, zegt Zondervan. 

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site. 

Door Willeke Havenaar
Foto: Jeroen Vegter