Tiny houses bouwen zonder groenverspilling

Aan de Stadhouderslaan zal binnenkort meer plek zijn om te wonen. Er worden namelijk zo’n 42 tiny houses gebouwd tegenover 44 oude, te slopen huizen. “Een Tiny house is een klein huis met een kleine woonoppervlakte. Ze zijn vooral bedoeld voor jonge mensen, maar we kijken ook naar mensen die alleen wonen”, zegt Robert Vrijdag van Wooncompas.

Volgens Vrijdag zijn de huizen toe aan een opknapbeurt. “We proberen dit duurzaam te doen. We zouden in de eerste plaats met een bulldozer door de tuinen gaan, maar dat is eigenlijk geen goed plan.” Als alternatief is de actie ‘struikroof’ ontstaan, waarbij inwoners eerst al het groen uit de grond mee mogen nemen. “Het voordeel is dat mensen elkaar zo ook leren kennen.”

Lage sociale klasse

In de Tiny houses moet een gemêleerd gezelschap komen van jong en oud. “Je ziet dat jongeren met kids snel wegtrekken, dus met een beetje snelheid houden we die op deze manier hier.”
De houses worden kleiner dan de gesloopte woningen. “Daar is voor gekozen. Het mooiste is als de doorstart van woningen voor de lage sociale klasse hiermee op gang komt.” Inschrijven voor de Tiny houses gaat ook via Woonnet.

Sloopbuurt

Het buurtproject Struikroof is een initiatief van Bernice Kamphuis. “Het idee is dat planten uit de tuinen worden gehaald voor ze worden vernietigd. Ik kom uit Eindhoven en zag dat het groen werd vernietigd in de sloopbuurt waar ik woonde. Dat vond ik zonde, daarom ben ik dit landelijk gaan opzetten.” Inmiddels werken ze ook samen met Wooncompas.

Het idee is dat mensen met schep en kruiwagen een plant gewoon kunnen meenemen voor thuis. “Het gaat meestal om volwassen planten. Het is zonde om daar geen tijd in te stoppen, want ze kunnen vaak nog jaren mee.” Ze vertelt dat het heel goed voelt om groen te kunnen redden. “Mensen vinden soms ook andere dingen. Potten of rekken. We sluiten dit ook kort met de oude bewoners of zij geen spullen missen. Zo niet, mogen mensen dat ook meenemen.”

Sloopproject

Het einddoel is dat mensen bij elk innovatieproject in Nederland kunnen ‘struikroven’. “Als iemand een sloopproject weet, bij een corporatie werkt of zelf de tuin leeghaalt, neem dan contact (struikroven.nu) met ons op. Dat kan ook via Facebook of Instagram.” 
Die oproep doet ze ook aan de lokale ‘rovers’ zelf. “Spontaan langskomen is door de crisis niet aan de orde, maar in oktober gaan we weer ‘struikroven’ in Ridderkerk. Via onze site kun je je opgeven als je daarbij wilt zijn.” 

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.