Lokaal

Tips voor een schoon barbecuerooster

Stelt u zich toch eens voor: de hele dag lekker genieten van de zon en de dag in stijl afsluiten met een heerlijke barbecue. Het blijft hartstikke lekker en hartstikke leuk – totdat u het zwartgeblakerde barbecuerooster ziet. Hieronder staan de beste tips zodat u in een handomdraai weer een schoon barbecuerooster hebt.

Vooraf: gebruik nooit een staalborstel en vermijd agressieve schoonmaakmiddelen. Ze zijn niet nodig en verkorten bovendien de levensduur van het rooster. Vet voor u gaat barbecueën het barbecuerooster licht in met olijfolie, lijnzaadolie of zonnebloemolie. Gebruik hier in géén geval boter voor.

Krant
Pak het barbecuerooster na het barbecueën in in een krant. Maak deze krant nat en de volgende dag heeft u alleen nog maar een simpel keukenpapiertje nodig om het rooster schoon te maken.

Aluminiumfolie
Een prop aluminiumfolie doet wonderen: licht over het rooster wrijven en gedaan is het weer. Dit kunt u ook tijdens het barbecueën af en toe even doen: u voorkomt daarmee het aankoeken van etensresten.

Gras
Leg het rooster na het barbecueën in het gras. De volgende dag laat het vuil zich met keukenpapier makkelijk verwijderen.

Borstel
Laat het barbecuerooster gewoon liggen. Bij de volgende barbecue stookt u de barbecue op, waarna u het deksel zo’n tien minuten gesloten houdt. Maak daarna het rooster schoon met een speciale reinigingsborstel voor de barbecue. Barbecueborstels hebben haren van bijvoorbeeld roestvrij edelstaal, koper of messing.

Speciaal voor het gietijzeren barbecuerooster
Heeft u een gietijzeren barbecuerooster, maak deze dan direct na gebruik schoon met warm water, zónder zeep. Droog het rooster goed en verwarm het daarna weer. Als het gietijzeren rooster warm is, smeert u het rooster in met plantaardige olie.

En tot slot…
Heeft u een braadslede op de barbecue gebruikt en krijgt u deze niet goed schoon? Maak dan een papje van soda met wat warm water, doe dat in de braadslede en verwarm het geheel op het fornuis. Hierdoor komen de aangebrande resten los en is schoonmaken een fluitje van een cent.

Veel barbecueplezier!

Bronnen: diverse barbecueblogs