Lokaal

Tussen Kunst en Kitsch bij Harmonie Slikkerveer

Op de rommelmarkt bij Harmonie Slikkerveer werd onlangs een onverwachte ontdekking gedaan. Er kwam een prachtig gepoetste zilveren schaal met aan de onderzijde een gravering boven water.

Het bleek een geschenk te zijn voor de uitvinder van het Klavarskriboschrift (Cor Pot) van de Nederlandse Klavar Vereniging t.g.v. hun 10-jarig bestaan in 1959. Daarna werd een onderzoek gestart om meer informatie te krijgen over deze vondst.

Onderzoek

In de Overmaassche Courant van 18-06-1949 is te lezen dat men tijdens de oprichtingsvergadering, te Amsterdam, middels een telegram aan dhr. Cor Pot vraagt, erevoorzitter te worden van deze vereniging. In het Reformatorisch Dagblad van 29-12-2003 is te lezen, dat deze vereniging door dhr. Cor Pot is gesubsidieerd, en hij flink de vinger aan de pols hield.

Na een kritisch artikel in het verenigingsblad, stopte de subsidiekraan, waarna de vereniging in 1963 ter ziele is gegaan. Dus het idee om de mand af te geven bij Klavarskribo is misschien niet zo’n goed idee. In 1978 is er door dhr. Jan Janus Pot een nieuwe vereniging opgericht, met de naam Klavar Vereniging Nederland. Deze Jan Pot is directeur geweest van de N.V. Klavarskribo, en adjunct-directeur van de N.V. Elektrotechnische Industrie v/h Willem Smit en Co te Slikkerveer, Smit Slikkerveer dus. Hij was een neef van Cor Pot.

Zilvermerken

De zilvermerken op de broodmand zijn ook ontcijfert. Het meesterteken is van dhr. J. Krins. De leeuw met de kop naar rechts, staat voor gehalte 835, wat zilvergehalte 2 betekent. Het jaarcijfer Z is van 1959. In het minerva staat de letter M wat Schoonhoven is. Door deze vondst had de rommelmarkt voor de bestuursleden van Harmonie Slikkerveer wel wat weg van het t.v. programma Tussen Kunst en Kitsch.

Gezien de Klavar geschiedenis van de Harmonie is deze vondst heel bijzonder. Het is ook heel attent van de uitzoekploeg, dat ze deze schaal er tussenuit hebben gevist. Dit is Slikkerveerse historie.